Klinik Psikoloji Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarı (Klinik AR-GE)

KLİNİK AR-GE, Klinik Psikoloji alanında temel bilim ve uygulama arasında köprü oluşturmayı hedefleyen bir araştırma ve geliştirme laboratuvarıdır. Misyonumuz, temel bilimlerden sağlanan bilgileri kullanarak klinik psikoloji uygulama alanlarında ihtiyaç duyulan araç ve yöntemleri geliştirirken, geliştirilen araç ve yöntemler aracılığıyla yapılan araştırmalarla bilişsel, duygusal ve kişilerarası süreçlere ilişkin bilgi birikimine katkı sağlamaktır. 2005 yılından bugüne kadar farklı üniversitelerden araştırmacıların işbirliğiyle ulusal ve uluslararası kaynaklarla desteklenen pek çok projenin mutfağını oluşturmuştur. WAIS-IV, WISC-IV, KBIT-2, WNV ve WJ-III gibi oldukça önemli ve saygın ölçüm araçlarının  ulusal düzeydeki uyarlama çalışmaları laboratuvarımızda gerçekleştirilmiş ve gerçekleştirilmeye devam etmektedir.

Psikolojik Test Uygulama Odaları ve Gözlem Odaları

Doç. Dr. Sait ULUÇ

Prof. Dr. Ferhunde ÖKTEM

Dr. Öğretim Üyesi Yasemin KAHYA

Dr. Özge ŞAHİN

Doktora Öğrencileri

Uzm. Psk. Sema EREL

Lisans Öğrencileri

Ramazan KAHRAMAN

Vildan EMEKSİZ

İrem DANSIK

Bilgisayar Destekli Kısa Zeka Testi

Bilgisayar destekli (BDS) (computer-based-testing) bir Kısa Zeka Testi (Brief Intelligence Scale) geliştirme çalışması Halıcı yazlımın desteğiyle sürdürülmektedir.

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği 4. Sürüm Norm Çalışması

WÇZÖ-IV’ün ticari ve bilimsel telif hakları 2008 yılında Türk Psikologlar Derneği tarafından alınmış ve Öktem ve arkadaşları tarafından (2008-2011 tarihleri arasında) 107K493 ve 109K533  projeleri  kapsamında  TÜBİTAK  destekli  olarak Türkiye uyarlama ve standardizasyon çalışmaları tamamlanmıştır. WÇZÖ-IV, Türkiye’de yaygın olarak kullanılan WÇZÖ-R’dan yapısı ve yorumu açısından önemli farklılıklar göstermektedir. Önceki sürümlerle karşılaştırıldığında WÇZÖ-IV’ün yapısının büyük ölçüde, tüm testin yaklaşık % 45’i oranında, değişime uğradığı görülmektedir (Flanagan ve Kaufman, 2009).

Kaufman Kısa Zekâ Testi–İkinci Sürümü (KBIT-2) Norm Çalışması

Kaufman Kısa Zekâ Testi–İkinci Sürümü (KBIT-2), kapsamlı bir yenileme ve norm düzenleme çalışmasının ardından 2004 yılında alan kullanımına sunulmuştur (Kaufman ve Kaufman, 2004). Aracın özellikle sözel bölümü, KBIT’i uzun yıllardır kullanan uzmanlardan alınan geri bildirimler göz önünde bulundurularak, Cattle Horn Carroll Kuramı (CHC Kuramı) kuramı çerçevesinde yeniden düzenlenmiştir. Kaufman Kısa Zekâ Testi-İkinci Sürümü Türkçe Sürümü (KBIT-2-TR) (Öktem ve Uluç, 2015) Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Daire Başkanlığının yürüttüğü ve AB tarafından desteklenen IPA-TR0801.05 Özel Eğitimin Güçlendirilmesi (ÖZEGEP) Projesi’nin bir parçası olarak Türkçeye uyarlanıp standardizasyonu gerçekleştirilmiştir.

Doç. Dr. Sait ULUÇ (Lab.Sorumlusu)

Hacettepe Üniversitesi

Bilgisayar Destekli Kısa Zeka Testi

Wechsler Çocuklar için Zeka Ölçeği 4. Sürüm Norm Çalışması