Palinoloji ve Arı Ürünleri Analiz Laboratuvarı

Araştırma Olanakları

•    GC-MS
•    HPLC
•    UV Spektrometre  
•    Bilgisayarlı Işık Mikroskobu  
•    Işık Mikroskobu
•    Etüv
•    Su Banyosu
•    Buzdolabı
•    Vorteks
•    Hot Plate
•    Santrifüj
•    Refraktometre
•    Mikropipetler

Araştırmacılar

Prof. Dr. Emel OYBAK DÖNMEZ (Lab Sorumlusu, Palinolog)
Doç. Dr. Ömür GENÇAY ÇELEMLİ
Doç. Dr. Aslı ÖZKÖK
Dr. Çiğdem ÖZENİRLER    
Doktora Öğrencisi Nuran YURTSEVER ÇAYLAK
Yüksek Lisans Öğrencisi Oğulcan ÖZTÜRK

Devam Eden Projeler

Atmaca H., Kolaylı S., Özkök A., Takma Ç., Çakıcı N., Güney F., Ese H., Okuyan S., Şahin A.E., Kılıçin T., Demir T., Arıgül Apan M., Atmaca Ö.F., Şahin P., Ertuğral H., Aksoy F., Mayda N. Türkiye’de Üretilen Meşe ve Lavanta Ballarının Karakterizasyonunun Belirlenmesi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 01.01.2021-30.04.2024.

Çeter T., Özler H., Bani B., Yazgan İ., Gür M., Gençay Çelemli Ö. Güney K., Alan Ş., Bıyıklıoğlu O., KarabıcakS., Ak Ş., Kastamonu Üniversitesi Fen Batı Karadeniz Bölgesine Ait Bal ve Propolislerin Fiziko-kimyasal ve Palinolojik Özelliklerinin Tespiti ile Balların Kalitesi ve Rekoltesinin Arttırılması, Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, 2023-2025

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ., Şardan Ekiz M Türkiye'deki Başlıca Monofloral Bal Çeşitlerinin Proteomik ve Metabolomik Yaklaşımı ile İncelenmesi TÜBİTAK 1001 221Z059 numaralı ek bütçe desteği (Başlama tarihi: 26.07.2022-devam ediyor)

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ.,  Şardan Ekiz M., Türkiye'deki Başlıca Monofloral Bal Çeşitlerinin Proteomik ve Metabolomik Yaklaşımı ile İncelenmesi Proje Kodu: 221Z051 –TÜBİTAK 1001Başlama Tarihi: 15/04/2022, Bitiş Tarihi: 15/04/2025

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ., Şardan Ekiz M Türkiye’deki Bazı Monofloral Balların ve Bal Üzerinde Arı Irkı Etkilerinin GCMS Temelli Metabolomik ve Foodomik Yaklaşım ile İncelenmesi, Proje Kodu: FBA-2021-19492, Başlama Tarihi: 06/10/2021-devam ediyor

Duru M.E., Özkök A. Yüksek Yayla Ballarının Fizikokimyasal Özellikleri, Kimyasal İçerikleri ile Tıbbi Aktivitelerinin Araştırılması ve Standardizasyonları. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), 2021-2024.

Tamamlanan Projeler

Erbaş M., Mutlu C., Özkök A. Türkiye’nin Farklı Bölgelerinde Üretilen Önemli Arıcılık Ürünlerinden Bal, Polen ve Propolisin Karotenoid Kompozisyon ve Biyoyarayışlığının Belirlenmesi ve Bu Arıcılık Ürünlerinin Sağlık Üzerine Bazı Etkilerinin İn-Vitro Yöntemlerle Araştırılması. Tübitak 2515-Cost Programı, 2019-2021.

Gençay Çelemli Ö., Sorkun K., Özkök A., Özenirler Ç., Mayda N. Arı Ürünlerinden Polen ve Propolisin Total Fenolik Miktarının Saptanması. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2016-9110.07.06.2016-07.06.2017.

Güler Y., Sorkun K., Gençay Çelemli Ö., Güzel, P. Ankara ve Çankırı İlleri Meyve Bahçelerinde Kırmızı Duvarcı Arısı [Osmia bicornis (L., 1758) (Hym.: Megachilidae)]’nın Yoğunluğunun Belirlenmesi ve Yuvalanma Biyolojisi Üzerine Araştırmalar. TAGEM, 2014-2019.
 
İpek A., Sorkun K., Ülgentürk S., Salih B., Özkırım A., Demirci F., Özkök A., Gençay Çelemli Ö., Schiesser A., Özdemir I., Özenirler Ç., Atakay M., Canlı D., Güzel F., Kaşot A., Duran Z., Mayda N., Genç H.E., Özdemir M., Çobanoğlu A., Erdem M., Turna H., Özer G., Karakaya İ., Demirci M., Kiniş S., Sarı A., Kaynakçı Z., Ceylan İ., Tanrıöver S., Köse H., Cılız N. Göknar, Ladin, Meşe ve Sedir Salgı Ballarının Orijini ve Karakterizasyonu. Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı, Mayıs 2017-Aralık 2018.

Özcan Ç., Besler H.T., Sorkun K., Kısmet K., Şeneş M., Gençay Çelemli Ö., Çelepli P., Hücümenoğlu S., Deneysel Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Propolisin Koruyucu ve Tedavi Edici Etkilerinin Değerlendirilmesi. TÜBİTAK, 2015-2016.

Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Zare G., Mayda N, Sorkun K. Ayder/Rize Ballarının Coğrafi İşaretlenmesi. (STK), 2018-2019.

Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Zare G., Özkök A., Mayda N, Sorkun K. Tunceli Ballarının Melissopalinolojik ve Kimyasal Özellikleri. Dernek (STK), 2018-2019.

Özkök A., Karaaslan Ç.İ., Akel H. Balda DNA İzolasyonu ile Bitkisel Orijin Belirleme. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2015-8179, 12.10.2015-12.10.2016.

Özkök A., Karaaslan Ç.İ., Akel H., Canlı D., Vardar N., Güzel F. Bal Analizinde Yeni Nesil DNA Dizi Analizi Metodunun Kullanımı ve Validasyonu. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TAGEM-16/AR-GE/31. 01.09.2016-01.09.2018.

Sorkun K., Çobanoğlu D.N., Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç. Balların GC-MS Analizleri   ile Kimyasal İçeriklerinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi, 2014-2016.

Sorkun K., Özkök A., Mayda N. Polen ve Arı Ekmeğinin Melissopalinolojik, Kimyasal ve Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2018-16748. 06.03.2018-28.05.2019.

Yayınlar

Akbay E., Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Durukan AB., Onur M.A., Sorkun K. Effects of propolis on warfarin efficacy. Experimental Cardiovascular and Lung Research, 14(1): 35-43, 2017.
   
Bakchiche B., Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Gençay Çelemli Ö., Çiftçi Yegin S., Bardaweel S.K., Ghareeb M.A. Chemical Composition and Biological Activities of Honeybee Products From Algeria. J. Appl. Biotechnol Rep., 7(2): 93-103, 2020.
 
Bilgin G., Kismet K., Kuru S., Kaya F., Senes M., Bayrakceken Y., Yumusak N., Celikkan F.T., Erdemli E., Gençay Celemli Ö., Sorkun K., Koca G. Ultrastructural investigation of the protective effects of propolis on bleomycin induced pulmonary fibrosis. Biotechnic & Histochemistry, 91(3): 195-203, 2016. DOI: 10.3109/10520295.2015.1123294.
 
Çelemli Gençay Ö. Classification of Turkish Honeys from Aydın-Karacasu-Dikmen village Based on Melissopalynological parameters. Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series C: Biology, 29(1): 105-118, 2020.
 
Çelemli Gençay Ö., Atakay M., Sorkun K, The correlation between botanical source and the biologically active compounds of propolis, İstanbul J Pharm., 2019, 49 (2):81-87.

Çelemli Gençay Ö., Characterization of palynological features of Cyclamen species native to Turkey and new approaches for their systematic significance, Palynology, https://doi.org/10.1080/01916122.2021.1950070.

Çelemli Gençay Ö., Insight into palynological characteristics of Vinca species in Turkey and their taxonomic relationship, Palynology,  

Çelemli Gençay Ö., Özkök A, Özenirler Ç., Mayda N., Zare G., Sorkun K. Highlightingthe Melissopalynological and Physicochemical Characteristics of Ayder-Rize (TURKEY), Commun. Fac. Sci. Univ. Ank. Ser. C Biology Volume 30, Number 2, Pages 119-133 (2021) ISSN 1303-6025 E-ISSN 2651-3749 DOI: 10.53447/communc.906788

Çelemli Gençay Ö., Palynological characteristics of Jasione species native to Turkey, Palynology, 2019.

Çelemli Gençay Ö., Sorkun K, History of Melissopalynological Methods, Commun. Fac. Sci. Univ. Ank. Series C Volume 27, Number 2, Pages 88-92 (2018).

Çilden E., Gençay Çelemli Ö. Minuartia alpuensis (Caryophyllaceae), a new endemic species from inner Anatolia, Turkey. Phytotaxa, 43(1): 79-91, 2020.

Doğan İ., Özkök A. An overview of beekeeping activity in Turkey from a legal perspective. Uludag Bee Journal, 19(2): 177-187, 2019. DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.596232.

Erdem B., Özkök A. Can food supplement produced from Apilarnil bee an alternative to testosterone replacement therapy? Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 45(4): 635-638, 2017. DOI: 10.15671/HJBC.2018.207.

Gençay Çelemli Ö., Barkan N.P., Özenirler Ç., Demiralp Ö.D., Sorkun K. Protein Analysis of Anzer Bee Pollen by Bradford Method. Mellifera, 17(1): 21-32, 2017.

Gençay Çelemli Ö., Gürbüz S., Özenirler Ç., Mayda N., Özkök A., Sorkun K. Melissopalnological analysis of honey samples collected from Şırnak City. Uludag Bee Journal, 19(2): 126-135, 2019.  DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.540024.

Gençay Çelemli Ö., Kızılpınar Temizer İ., Zare G., Sorkun K. Castanea sativa; A source of Turkish Propolis: Plant Anatomy, Palynology and Chemistry. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(1): 7-14, 2016.

Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç., Bayram E.N., Zare G., Sorkun K. Melissopalynological Analysis for Geographical Marking of Kars Honey. Kafkas Univ Vet Fak Derg., 24(1): 53-59, 2017.

Güler Y., Özkök A. Encountered pollen in nests two Osmia species (Hym.: Megachilidae) from Sweet Cherry Orchards in Sultandağı Town (Afyonkarahisar, Turkey). Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(1): 15-19, 2016. DOI: 10.15671/HJBC.20164417561.

Gürbüz S., Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A.  Pollen spectrum of some honey samples produced in Siirt-Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 47(3): 295-303, 2019. DOI: https://doi.org/10.15671/hjbc.532279.

Keskin M., Keskin Ş., Mayda N., Özkök A. Determination of biochemical profile of Bilecik propolis. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 47(4): 403-409, 2019. DOI: https://doi.org/10.15671/hjbc.593940.

Keskin M., Özkök A. “α-Amylase inhibition properties of bee pollen and bee bread (Perga)”. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 48(4): 389-393, 2020.

Keskin M., Özkök A., Effects of drying techniques on chemical composition and volatile constituent of bee pollen. Czech Journal of Food Sciences, 38(4): 203-208, 2020.

Keskin Ş., Mayda N., Keskin M., Özkök A. Bilecik ballarının melissopalinolojik ve kimyasal özellikleri açısından değerlendirilmesi. GIDA/The Journal of Food, 45(2): 275-289, 2020. DOI: 10.15237/gida.GD19107.

Kısmet K., Özcan Ç., Kuru S., Gençay Çelemli Ö., Çelepli P., Senes M., Güçlü T., Sorkun K., Hücümenoğlu S., Besler T. Does propolis have any effect on non-alcoholic fatty liver disease? Biomedicine&Pharmacotherapy, 90: 863-871, 2017.

Kızılpınar Temizer İ., Gençay Çelemli Ö., Zare G., Sorkun K. The Anatomical and Palynological Features of Scree Plant Heldreichia rotundifolia Boiss. (Brassicaceae) Endemic To Turkey.  Fresenius Environmental Bulletin, 27(1): 236-240, 2018.
   
Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Gençay Çelemli Ö. Botanic origin and antioxidant activities of a Propolis from Irano-Turanian region as Nutritional Supplements, Istanbul J Pharm., 47(3): 107-111, 2017.

Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Türkmen Z., Gençay Çelemli Ö. Gas Chromatography and Mass Spectrometry Analysis, Chemical Contents and Antioxidant Properties of Onobrychis spp. (Fabaceae) Pollen Collected by Honeybees. Fresenius Environmental Bulletin, 26(1a): 962-968, 2017.

Koru, Ö., Bedir, O, Vit P., Çelemli Gençay Ö, Mayda N, Evaluation of Antimicrobial Efficacy and Phenolic Compound Profiles in Geopropolis Samples from Bolivia and Venezuela, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2):215-222, 2024.

Malkoç M., Kara Y., Özkök A., Ertürk Ö., Kolaylı S. Characteristic properties of Jerusalem Thorn (Paliurus spina-christi Mill.) honey. Uludag Bee Journal, 19(1): 69-81, 2019. DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.535658.

Mayda N., Keskin M., Keskin Ş., Özkök A. Determination of botanic origins, total phenolic and flavonoid contents of bee pollen collected from the Bilecik Province. Uludag Bee Journal, 19(2): 152-160, 2019.     DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.605692.

Mayda N., Özkök A., Bayram N.E., Gerçek Y.C., Sorkun K. Bee bread and bee pollen of different plant sources: determination of phenolic content, antioxidant activity, fatty acid and element profiles. Journal of Food Measurement and Characterization, 14: 1795-1809, 2020. DOI 10.1007/s11694-020-00427-y.
 
Mayda N., Özkök A., Sorkun K. Some characteristic properties of Chestnut and Rhododendron honeys in Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 46(1): 135-145, 2018. DOI: 10.15671/HJBC.2018.223.

Özenirler Ç, Çelemli Ö, Bayram N, Dikmen F, Zare G, Çelikbıçak Ö, Sorkun K, Physicochemical and Playnological Characterization of the Onobrychis Miller (Fabaceae) Honey, Gazi University Journal of Science, 2019, 32(1): 63-76.   

Özenirler Ç., Bayram N., Çelemli Ö., Çelikbıçak Ö., Sorkun K. Chemical Characterization of Kars Honey. Fresenius Environmental Bulletin, 27(3):1889-1895, 2018.
   
Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Mayda, N., Sorkun, K. A New Record for Propolis Substitute: Pruning Sealer. Mellifera, 18: 36-39, 2018.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., A. Özkök, Sorkun K. Botanic origin detection and microscopic analysis of packaged honeys: comparison of content with label information. GIDA/The Journal of Food, 44(5): 861-865, 2019. DOI: 10.15237/gida.GD19058.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Sorkun K. Dandelion honey: a new monofloral honey record for Turkey. Uludag Bee Journal, 18(2): 87-93, 2018. DOI: 10.31467/uluaricilik.485024.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Sorkun K. Evaluating honey bee products as an indicator of managed pollination studies: a case study about Allium cepa L.. Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series C: Biology, 27(2): 115-119, 2018. DOI: 10.1501/commuc_0000000205.

Özkırım A., Küçüközmen B., Gençay Çelemli Ö. Impact of sterilization process on chemical composition and antimicrobial activity of propolis. Journal of Apicultural Research, 58: 780-787, 2019.  

Özkök A, Gencay Çelemli O, Zare G, Özenirler Ç, Mayda N, Sorkun K. 2021. Tunceli Ballarının Coğrafi İşaret Calışması (Geographical Indication Study of Tunceli Honeys). U. Arı D./U. Bee J. 21: 39-53, DOI: 10.31467/uluaricilik.896300

Özkök A, Koru Ö, Bedir O, Çetinkaya S, Çelemli Gençay Ö, Özenirler Ç, Mayda N, Sorkun K. "Total Bioactive Compounds and Antimicrobial Capacities of Bee Pollen with Different Botanical Origins" Bulletin of University of Agricultural Sciences and Medicine Cluj-Napoca-Food Science and Technology, vol.78, no.1, pp.57-67, 2021    

Özkök A. Arı Ürünleri Arı Ekmeği ve Apilarnil, Eğlenceli Bilim. Atılım Üniversitesi Popüler Bilim Dergisi, 19, 3-6 Şubat 2016.

Özkök A. Determination of antioxidant capacities, chemical composition and melissopalynological characterization of Verbascum spp. and Euphorbia spp. honeys. Fresenius Environmental Bulletin, 28(4): 2644-2649, 2019.
   
Özkök A., Çelik Çakıroğulları G., Sorkun K., Gür Yağlı H., Alsan İ., Bektaş B., Kılıç D. Dioxin analysis of bee pollen pellets collected by Apis mellifera L. in rural area of Turkey. Journal of Apicultural Science, 62(1): 79-88, 2018. DOI: 10.2478/JAS-2018-0011.
   
Özkök A., İpek A., Sorkun K. The Origin of the Oak honeydew honey produced from Quercus frainetto Ten. Fresenius Environmental Bulletin, 28(4): 2650-2655, 2019.
 
Özkök A., Koru Ö., Sorkun K. Microbiological analysis and antibacterial effects of Turkish Thyme honey. Bee World, 93(4): 98-101, 2016.     DOI: 10.1080/0005772X.2016.1275489.

Özkök A., Özenirler Ç., Canlı D., Mayda N., Sorkun K. Monofloral features of Turkish honeys according to melissopalynologic, total phenolic acid and total flavonoid content. Gazi University Journal of Science, 31(3): 713-723, 2018.

Özkök A., Özenirler Ç., Sorkun K. Classification of Turkish honey by 1H NMR spectroscopy and chemometrics. Fresenius Environmental Bulletin, 27(12): 8328-8339, 2018.

Özkök A., Sorkun K. Pollen morphology of Opium Poppy (Papaver somniferum L.) pollen collected by honeybees and honeybees tendency to Opium Poppy flowers. Mellifera, 16(2): 55-60, 2016.

Özkök A., Sorkun K. Some characteristic features of Oak (Quercus frainetto Ten.) honey from Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 27(12): 8359-8366, 2018.

Özkök A., Sorkun K., Çelik Çakıroğulları G., Gür Yağlı H., Alsan İ., Bektaş B., Kılıç D. Dioxin analysis in pine honey from Turkey. Acta Biologica Szegediensis, 61(1): 69-75, 2017.

Özkök A., Sorkun K., Salih B. The chemical analysis of propolis, which are produced in Western of Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(3): 317-328, 2016. DOI: 10.15671/HJBC.20164420575

Özkök A., Sorkun K., Salih B. The microscopic and GC-MS analysis of Turkish honeydew (Pine) honey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(4): 375-383, 2016.     DOI: 10.15671/HJBC.2016.117

Özkök A., Yüksel D., Sorkun K. Chemometric evaluation of the geographical origin of Turkish pine honey. Food and Health, 4(4): 274-282, 2018.    DOI: 10.3153/FH18027.

Uzunca H., Gencay Çelemli Ö., Biyiklioğlu O., Karabicak S.& Çeter T. (2023): Characterisation of Kastamonu honeys by palynological and physicochemical methods, Grana, DOI: 10.1080/00173134.2023.2210578

Zare, G., Çilden, E., & Çelemli Gençay Ö. (2022). Comparative anatomical survey of Cyclamen L. (Primulaceae) taxa and their traditional medicinal uses in Turkey. Microscopy Research and Technique, 1–17. https://doi. org/10.1002/jemt.24282.

 

KİTAPLAR

Çelemli Gençay, Ö.,”Chemical properties of propolis collected by stingless bees”. Springer, New York, U.S.A. 2013 (Chapter 39).

Yaşam İçin Arılar. 2010. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği. Yayın No:3. 135 syf.

Çanakkale Doğal Hayatı. 2018, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 473 syf.

Özkök A.  (Editör). Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, Ankara, 2018.

Özkök A. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-2-Arı Ürünleri-I, ss. 11-71. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

Özkök A. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-4-Apiterapi, ss. 115-117. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

Özkök A., Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç., Mayda N. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-6-Türkiye’de Arıcılık için Önemli olan Nektarlı Bitkiler, ss. 141-203. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

 

Bağlantılar

Araştırma Olanakları

•    GC-MS
•    HPLC
•    UV Spektrometre  
•    Bilgisayarlı Işık Mikroskobu  
•    Işık Mikroskobu
•    Etüv
•    Su Banyosu
•    Buzdolabı
•    Vorteks
•    Hot Plate
•    Santrifüj
•    Refraktometre
•    Mikropipetler

Araştırmacılar

Prof. Dr. Emel OYBAK DÖNMEZ (Lab Sorumlusu, Palinolog)
Doç. Dr. Ömür GENÇAY ÇELEMLİ
Doç. Dr. Aslı ÖZKÖK
Dr. Çiğdem ÖZENİRLER    
Doktora Öğrencisi Nuran YURTSEVER ÇAYLAK
Yüksek Lisans Öğrencisi Oğulcan ÖZTÜRK

Devam Eden Projeler

Atmaca H., Kolaylı S., Özkök A., Takma Ç., Çakıcı N., Güney F., Ese H., Okuyan S., Şahin A.E., Kılıçin T., Demir T., Arıgül Apan M., Atmaca Ö.F., Şahin P., Ertuğral H., Aksoy F., Mayda N. Türkiye’de Üretilen Meşe ve Lavanta Ballarının Karakterizasyonunun Belirlenmesi. Tarım ve Orman Bakanlığı, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, 01.01.2021-30.04.2024.

Çeter T., Özler H., Bani B., Yazgan İ., Gür M., Gençay Çelemli Ö. Güney K., Alan Ş., Bıyıklıoğlu O., KarabıcakS., Ak Ş., Kastamonu Üniversitesi Fen Batı Karadeniz Bölgesine Ait Bal ve Propolislerin Fiziko-kimyasal ve Palinolojik Özelliklerinin Tespiti ile Balların Kalitesi ve Rekoltesinin Arttırılması, Kastamonu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü, 2023-2025

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ., Şardan Ekiz M Türkiye'deki Başlıca Monofloral Bal Çeşitlerinin Proteomik ve Metabolomik Yaklaşımı ile İncelenmesi TÜBİTAK 1001 221Z059 numaralı ek bütçe desteği (Başlama tarihi: 26.07.2022-devam ediyor)

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ.,  Şardan Ekiz M., Türkiye'deki Başlıca Monofloral Bal Çeşitlerinin Proteomik ve Metabolomik Yaklaşımı ile İncelenmesi Proje Kodu: 221Z051 –TÜBİTAK 1001Başlama Tarihi: 15/04/2022, Bitiş Tarihi: 15/04/2025

Çelibıçak, Ö., Gençay Çelemli Ö., Yet İ., Şardan Ekiz M Türkiye’deki Bazı Monofloral Balların ve Bal Üzerinde Arı Irkı Etkilerinin GCMS Temelli Metabolomik ve Foodomik Yaklaşım ile İncelenmesi, Proje Kodu: FBA-2021-19492, Başlama Tarihi: 06/10/2021-devam ediyor

Duru M.E., Özkök A. Yüksek Yayla Ballarının Fizikokimyasal Özellikleri, Kimyasal İçerikleri ile Tıbbi Aktivitelerinin Araştırılması ve Standardizasyonları. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), 2021-2024.

Tamamlanan Projeler

Erbaş M., Mutlu C., Özkök A. Türkiye’nin Farklı Bölgelerinde Üretilen Önemli Arıcılık Ürünlerinden Bal, Polen ve Propolisin Karotenoid Kompozisyon ve Biyoyarayışlığının Belirlenmesi ve Bu Arıcılık Ürünlerinin Sağlık Üzerine Bazı Etkilerinin İn-Vitro Yöntemlerle Araştırılması. Tübitak 2515-Cost Programı, 2019-2021.

Gençay Çelemli Ö., Sorkun K., Özkök A., Özenirler Ç., Mayda N. Arı Ürünlerinden Polen ve Propolisin Total Fenolik Miktarının Saptanması. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2016-9110.07.06.2016-07.06.2017.

Güler Y., Sorkun K., Gençay Çelemli Ö., Güzel, P. Ankara ve Çankırı İlleri Meyve Bahçelerinde Kırmızı Duvarcı Arısı [Osmia bicornis (L., 1758) (Hym.: Megachilidae)]’nın Yoğunluğunun Belirlenmesi ve Yuvalanma Biyolojisi Üzerine Araştırmalar. TAGEM, 2014-2019.
 
İpek A., Sorkun K., Ülgentürk S., Salih B., Özkırım A., Demirci F., Özkök A., Gençay Çelemli Ö., Schiesser A., Özdemir I., Özenirler Ç., Atakay M., Canlı D., Güzel F., Kaşot A., Duran Z., Mayda N., Genç H.E., Özdemir M., Çobanoğlu A., Erdem M., Turna H., Özer G., Karakaya İ., Demirci M., Kiniş S., Sarı A., Kaynakçı Z., Ceylan İ., Tanrıöver S., Köse H., Cılız N. Göknar, Ladin, Meşe ve Sedir Salgı Ballarının Orijini ve Karakterizasyonu. Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanlığı, Mayıs 2017-Aralık 2018.

Özcan Ç., Besler H.T., Sorkun K., Kısmet K., Şeneş M., Gençay Çelemli Ö., Çelepli P., Hücümenoğlu S., Deneysel Nonalkolik Yağlı Karaciğer Hastalığında Propolisin Koruyucu ve Tedavi Edici Etkilerinin Değerlendirilmesi. TÜBİTAK, 2015-2016.

Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Zare G., Mayda N, Sorkun K. Ayder/Rize Ballarının Coğrafi İşaretlenmesi. (STK), 2018-2019.

Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Zare G., Özkök A., Mayda N, Sorkun K. Tunceli Ballarının Melissopalinolojik ve Kimyasal Özellikleri. Dernek (STK), 2018-2019.

Özkök A., Karaaslan Ç.İ., Akel H. Balda DNA İzolasyonu ile Bitkisel Orijin Belirleme. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2015-8179, 12.10.2015-12.10.2016.

Özkök A., Karaaslan Ç.İ., Akel H., Canlı D., Vardar N., Güzel F. Bal Analizinde Yeni Nesil DNA Dizi Analizi Metodunun Kullanımı ve Validasyonu. Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM), TAGEM-16/AR-GE/31. 01.09.2016-01.09.2018.

Sorkun K., Çobanoğlu D.N., Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç. Balların GC-MS Analizleri   ile Kimyasal İçeriklerinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Koordinasyon Birimi, 2014-2016.

Sorkun K., Özkök A., Mayda N. Polen ve Arı Ekmeğinin Melissopalinolojik, Kimyasal ve Antioksidan Kapasitelerinin Belirlenmesi. Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Birimi, Proje Numarası: FHD-2018-16748. 06.03.2018-28.05.2019.

Yayınlar

Akbay E., Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Durukan AB., Onur M.A., Sorkun K. Effects of propolis on warfarin efficacy. Experimental Cardiovascular and Lung Research, 14(1): 35-43, 2017.
   
Bakchiche B., Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Gençay Çelemli Ö., Çiftçi Yegin S., Bardaweel S.K., Ghareeb M.A. Chemical Composition and Biological Activities of Honeybee Products From Algeria. J. Appl. Biotechnol Rep., 7(2): 93-103, 2020.
 
Bilgin G., Kismet K., Kuru S., Kaya F., Senes M., Bayrakceken Y., Yumusak N., Celikkan F.T., Erdemli E., Gençay Celemli Ö., Sorkun K., Koca G. Ultrastructural investigation of the protective effects of propolis on bleomycin induced pulmonary fibrosis. Biotechnic & Histochemistry, 91(3): 195-203, 2016. DOI: 10.3109/10520295.2015.1123294.
 
Çelemli Gençay Ö. Classification of Turkish Honeys from Aydın-Karacasu-Dikmen village Based on Melissopalynological parameters. Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series C: Biology, 29(1): 105-118, 2020.
 
Çelemli Gençay Ö., Atakay M., Sorkun K, The correlation between botanical source and the biologically active compounds of propolis, İstanbul J Pharm., 2019, 49 (2):81-87.

Çelemli Gençay Ö., Characterization of palynological features of Cyclamen species native to Turkey and new approaches for their systematic significance, Palynology, https://doi.org/10.1080/01916122.2021.1950070.

Çelemli Gençay Ö., Insight into palynological characteristics of Vinca species in Turkey and their taxonomic relationship, Palynology,  

Çelemli Gençay Ö., Özkök A, Özenirler Ç., Mayda N., Zare G., Sorkun K. Highlightingthe Melissopalynological and Physicochemical Characteristics of Ayder-Rize (TURKEY), Commun. Fac. Sci. Univ. Ank. Ser. C Biology Volume 30, Number 2, Pages 119-133 (2021) ISSN 1303-6025 E-ISSN 2651-3749 DOI: 10.53447/communc.906788

Çelemli Gençay Ö., Palynological characteristics of Jasione species native to Turkey, Palynology, 2019.

Çelemli Gençay Ö., Sorkun K, History of Melissopalynological Methods, Commun. Fac. Sci. Univ. Ank. Series C Volume 27, Number 2, Pages 88-92 (2018).

Çilden E., Gençay Çelemli Ö. Minuartia alpuensis (Caryophyllaceae), a new endemic species from inner Anatolia, Turkey. Phytotaxa, 43(1): 79-91, 2020.

Doğan İ., Özkök A. An overview of beekeeping activity in Turkey from a legal perspective. Uludag Bee Journal, 19(2): 177-187, 2019. DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.596232.

Erdem B., Özkök A. Can food supplement produced from Apilarnil bee an alternative to testosterone replacement therapy? Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 45(4): 635-638, 2017. DOI: 10.15671/HJBC.2018.207.

Gençay Çelemli Ö., Barkan N.P., Özenirler Ç., Demiralp Ö.D., Sorkun K. Protein Analysis of Anzer Bee Pollen by Bradford Method. Mellifera, 17(1): 21-32, 2017.

Gençay Çelemli Ö., Gürbüz S., Özenirler Ç., Mayda N., Özkök A., Sorkun K. Melissopalnological analysis of honey samples collected from Şırnak City. Uludag Bee Journal, 19(2): 126-135, 2019.  DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.540024.

Gençay Çelemli Ö., Kızılpınar Temizer İ., Zare G., Sorkun K. Castanea sativa; A source of Turkish Propolis: Plant Anatomy, Palynology and Chemistry. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(1): 7-14, 2016.

Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç., Bayram E.N., Zare G., Sorkun K. Melissopalynological Analysis for Geographical Marking of Kars Honey. Kafkas Univ Vet Fak Derg., 24(1): 53-59, 2017.

Güler Y., Özkök A. Encountered pollen in nests two Osmia species (Hym.: Megachilidae) from Sweet Cherry Orchards in Sultandağı Town (Afyonkarahisar, Turkey). Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(1): 15-19, 2016. DOI: 10.15671/HJBC.20164417561.

Gürbüz S., Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A.  Pollen spectrum of some honey samples produced in Siirt-Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 47(3): 295-303, 2019. DOI: https://doi.org/10.15671/hjbc.532279.

Keskin M., Keskin Ş., Mayda N., Özkök A. Determination of biochemical profile of Bilecik propolis. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 47(4): 403-409, 2019. DOI: https://doi.org/10.15671/hjbc.593940.

Keskin M., Özkök A. “α-Amylase inhibition properties of bee pollen and bee bread (Perga)”. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 48(4): 389-393, 2020.

Keskin M., Özkök A., Effects of drying techniques on chemical composition and volatile constituent of bee pollen. Czech Journal of Food Sciences, 38(4): 203-208, 2020.

Keskin Ş., Mayda N., Keskin M., Özkök A. Bilecik ballarının melissopalinolojik ve kimyasal özellikleri açısından değerlendirilmesi. GIDA/The Journal of Food, 45(2): 275-289, 2020. DOI: 10.15237/gida.GD19107.

Kısmet K., Özcan Ç., Kuru S., Gençay Çelemli Ö., Çelepli P., Senes M., Güçlü T., Sorkun K., Hücümenoğlu S., Besler T. Does propolis have any effect on non-alcoholic fatty liver disease? Biomedicine&Pharmacotherapy, 90: 863-871, 2017.

Kızılpınar Temizer İ., Gençay Çelemli Ö., Zare G., Sorkun K. The Anatomical and Palynological Features of Scree Plant Heldreichia rotundifolia Boiss. (Brassicaceae) Endemic To Turkey.  Fresenius Environmental Bulletin, 27(1): 236-240, 2018.
   
Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Gençay Çelemli Ö. Botanic origin and antioxidant activities of a Propolis from Irano-Turanian region as Nutritional Supplements, Istanbul J Pharm., 47(3): 107-111, 2017.

Kızılpınar Temizer İ., Güder A., Türkmen Z., Gençay Çelemli Ö. Gas Chromatography and Mass Spectrometry Analysis, Chemical Contents and Antioxidant Properties of Onobrychis spp. (Fabaceae) Pollen Collected by Honeybees. Fresenius Environmental Bulletin, 26(1a): 962-968, 2017.

Koru, Ö., Bedir, O, Vit P., Çelemli Gençay Ö, Mayda N, Evaluation of Antimicrobial Efficacy and Phenolic Compound Profiles in Geopropolis Samples from Bolivia and Venezuela, Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 30(2):215-222, 2024.

Malkoç M., Kara Y., Özkök A., Ertürk Ö., Kolaylı S. Characteristic properties of Jerusalem Thorn (Paliurus spina-christi Mill.) honey. Uludag Bee Journal, 19(1): 69-81, 2019. DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.535658.

Mayda N., Keskin M., Keskin Ş., Özkök A. Determination of botanic origins, total phenolic and flavonoid contents of bee pollen collected from the Bilecik Province. Uludag Bee Journal, 19(2): 152-160, 2019.     DOI: https://doi.org/10.31467/uluaricilik.605692.

Mayda N., Özkök A., Bayram N.E., Gerçek Y.C., Sorkun K. Bee bread and bee pollen of different plant sources: determination of phenolic content, antioxidant activity, fatty acid and element profiles. Journal of Food Measurement and Characterization, 14: 1795-1809, 2020. DOI 10.1007/s11694-020-00427-y.
 
Mayda N., Özkök A., Sorkun K. Some characteristic properties of Chestnut and Rhododendron honeys in Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 46(1): 135-145, 2018. DOI: 10.15671/HJBC.2018.223.

Özenirler Ç, Çelemli Ö, Bayram N, Dikmen F, Zare G, Çelikbıçak Ö, Sorkun K, Physicochemical and Playnological Characterization of the Onobrychis Miller (Fabaceae) Honey, Gazi University Journal of Science, 2019, 32(1): 63-76.   

Özenirler Ç., Bayram N., Çelemli Ö., Çelikbıçak Ö., Sorkun K. Chemical Characterization of Kars Honey. Fresenius Environmental Bulletin, 27(3):1889-1895, 2018.
   
Özenirler Ç., Gençay Çelemli Ö., Mayda, N., Sorkun, K. A New Record for Propolis Substitute: Pruning Sealer. Mellifera, 18: 36-39, 2018.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., A. Özkök, Sorkun K. Botanic origin detection and microscopic analysis of packaged honeys: comparison of content with label information. GIDA/The Journal of Food, 44(5): 861-865, 2019. DOI: 10.15237/gida.GD19058.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Sorkun K. Dandelion honey: a new monofloral honey record for Turkey. Uludag Bee Journal, 18(2): 87-93, 2018. DOI: 10.31467/uluaricilik.485024.

Özenirler Ç., Mayda N., Gençay Çelemli Ö., Özkök A., Sorkun K. Evaluating honey bee products as an indicator of managed pollination studies: a case study about Allium cepa L.. Communications Faculty of Sciences University of Ankara Series C: Biology, 27(2): 115-119, 2018. DOI: 10.1501/commuc_0000000205.

Özkırım A., Küçüközmen B., Gençay Çelemli Ö. Impact of sterilization process on chemical composition and antimicrobial activity of propolis. Journal of Apicultural Research, 58: 780-787, 2019.  

Özkök A, Gencay Çelemli O, Zare G, Özenirler Ç, Mayda N, Sorkun K. 2021. Tunceli Ballarının Coğrafi İşaret Calışması (Geographical Indication Study of Tunceli Honeys). U. Arı D./U. Bee J. 21: 39-53, DOI: 10.31467/uluaricilik.896300

Özkök A, Koru Ö, Bedir O, Çetinkaya S, Çelemli Gençay Ö, Özenirler Ç, Mayda N, Sorkun K. "Total Bioactive Compounds and Antimicrobial Capacities of Bee Pollen with Different Botanical Origins" Bulletin of University of Agricultural Sciences and Medicine Cluj-Napoca-Food Science and Technology, vol.78, no.1, pp.57-67, 2021    

Özkök A. Arı Ürünleri Arı Ekmeği ve Apilarnil, Eğlenceli Bilim. Atılım Üniversitesi Popüler Bilim Dergisi, 19, 3-6 Şubat 2016.

Özkök A. Determination of antioxidant capacities, chemical composition and melissopalynological characterization of Verbascum spp. and Euphorbia spp. honeys. Fresenius Environmental Bulletin, 28(4): 2644-2649, 2019.
   
Özkök A., Çelik Çakıroğulları G., Sorkun K., Gür Yağlı H., Alsan İ., Bektaş B., Kılıç D. Dioxin analysis of bee pollen pellets collected by Apis mellifera L. in rural area of Turkey. Journal of Apicultural Science, 62(1): 79-88, 2018. DOI: 10.2478/JAS-2018-0011.
   
Özkök A., İpek A., Sorkun K. The Origin of the Oak honeydew honey produced from Quercus frainetto Ten. Fresenius Environmental Bulletin, 28(4): 2650-2655, 2019.
 
Özkök A., Koru Ö., Sorkun K. Microbiological analysis and antibacterial effects of Turkish Thyme honey. Bee World, 93(4): 98-101, 2016.     DOI: 10.1080/0005772X.2016.1275489.

Özkök A., Özenirler Ç., Canlı D., Mayda N., Sorkun K. Monofloral features of Turkish honeys according to melissopalynologic, total phenolic acid and total flavonoid content. Gazi University Journal of Science, 31(3): 713-723, 2018.

Özkök A., Özenirler Ç., Sorkun K. Classification of Turkish honey by 1H NMR spectroscopy and chemometrics. Fresenius Environmental Bulletin, 27(12): 8328-8339, 2018.

Özkök A., Sorkun K. Pollen morphology of Opium Poppy (Papaver somniferum L.) pollen collected by honeybees and honeybees tendency to Opium Poppy flowers. Mellifera, 16(2): 55-60, 2016.

Özkök A., Sorkun K. Some characteristic features of Oak (Quercus frainetto Ten.) honey from Turkey. Fresenius Environmental Bulletin, 27(12): 8359-8366, 2018.

Özkök A., Sorkun K., Çelik Çakıroğulları G., Gür Yağlı H., Alsan İ., Bektaş B., Kılıç D. Dioxin analysis in pine honey from Turkey. Acta Biologica Szegediensis, 61(1): 69-75, 2017.

Özkök A., Sorkun K., Salih B. The chemical analysis of propolis, which are produced in Western of Turkey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(3): 317-328, 2016. DOI: 10.15671/HJBC.20164420575

Özkök A., Sorkun K., Salih B. The microscopic and GC-MS analysis of Turkish honeydew (Pine) honey. Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, 44(4): 375-383, 2016.     DOI: 10.15671/HJBC.2016.117

Özkök A., Yüksel D., Sorkun K. Chemometric evaluation of the geographical origin of Turkish pine honey. Food and Health, 4(4): 274-282, 2018.    DOI: 10.3153/FH18027.

Uzunca H., Gencay Çelemli Ö., Biyiklioğlu O., Karabicak S.& Çeter T. (2023): Characterisation of Kastamonu honeys by palynological and physicochemical methods, Grana, DOI: 10.1080/00173134.2023.2210578

Zare, G., Çilden, E., & Çelemli Gençay Ö. (2022). Comparative anatomical survey of Cyclamen L. (Primulaceae) taxa and their traditional medicinal uses in Turkey. Microscopy Research and Technique, 1–17. https://doi. org/10.1002/jemt.24282.

 

KİTAPLAR

Çelemli Gençay, Ö.,”Chemical properties of propolis collected by stingless bees”. Springer, New York, U.S.A. 2013 (Chapter 39).

Yaşam İçin Arılar. 2010. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği. Yayın No:3. 135 syf.

Çanakkale Doğal Hayatı. 2018, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 473 syf.

Özkök A.  (Editör). Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, Ankara, 2018.

Özkök A. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-2-Arı Ürünleri-I, ss. 11-71. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

Özkök A. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-4-Apiterapi, ss. 115-117. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

Özkök A., Gençay Çelemli Ö., Özenirler Ç., Mayda N. Türkiye’de Hızla Büyüyen Sektör: Arı Ürünlerine Genel Bir Bakış, Bölüm-6-Türkiye’de Arıcılık için Önemli olan Nektarlı Bitkiler, ss. 141-203. Hacettepe Yayınları, Palme Yayınevi, (Kitap Bölümü), Ankara, 2018.

 

Bağlantılar