Besin Kimyası Laboratuvarı

Hakkında

Araştırma Olanakları

  • Makro Kjeldahl Sistemi
  • Soxhlet sistemi (Gerhardt)
  • Kül Fırını (Nüve MF120)
  • Çeker Ocak
  • Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
  • Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
  • Su Banyosu
  • Evaporatör (Büchi 461)
  • Cam Aspiratörü
  • Buzdolabı
  • Hassas terazi (Ohaus PA224C)
  • Vakumlu fırın (Gallenkamp)
  • Elektrikli Isıtıcı
  • Bunzen Beki
  • Büret Sporu

Araştırmacılar

Prof. Dr. F. Gülhan Samur

Doç. Dr. Mevlüde Kızıl

Doç. Dr. Zeynep Göktaş

Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu

Prof. Dr. Aylin Ayaz

Doç. Dr. Derya Dikmen

Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel

Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel

Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu

Doç. Dr. Pelin Bilgiç

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fisunoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar

Dr. Öğr. Üyesi M. Merve Tengilimoğlu Metin

Dr. Öğr. Üyesi Nesli Ersoy

Dr. İnci Türkoğlu

Dr. Funda Tamer

Dr. Aslıhan Özdemir

Dr. Arzu Kabasakal Çetin

Dr. Fatma Ilgaz

Dr. Damla Gümüş

Dr. Cansu Çetin Karakaş

Araş.Gör. Damla Dedebayraktar

Araş.Gör. Ömer Faruk Karabulut

Araş.Gör. Sümeyra Sevim

Araş.Gör. Gülden Arman

Araş.Gör. Azad İlhan

Araş.Gör. Merve Özdemir

Araş.Gör. Yücel Büyükdere

Araş.Gör. Bengü Güzel

Araş.Gör. Burcu Özener

Araş.Gör. Lütfiye Parlak Yetişen

Araş.Gör. Eylem Ezgi Tüyben

Araş.Gör. Enes Mustafa Uçar

Araş.Gör. Tuğçe Tekin Güler

Araş.Gör. Dilem Tuğal

Araş.Gör. Neşe Alıç

Araş.Gör. Ece Yalçın

Araş.Gör. Elif Uluğ

Araş.Gör. Arife Macit

Araş.Gör. Gülbin Karagöl

Araş.Gör. Gülsüm Gizem Topal

Araş.Gör. Rümeysa Yeniçağ

Araş.Gör. Ayşe Şeyma Erdinç

Araş.Gör. Gizem Taban

Araş.Gör. Seray Akalın Saygılı

Araş.Gör. Aslıhan Ağaçdiken

Araş.Gör. Elif Tunçil

Araş.Gör. Ferhan Kesik

Araş.Gör. Hacer Yalçimin Öcal

Araş.Gör. Ayşe Aktaş

Araş.Gör. Tuba Nur Yıldız Kopuz

Araş.Gör. Ayşegül Sivaslıoğlu

Araş.Gör. Öznur Aydın

Araş.Gör. Mehmet Haydaroğlu

Araş.Gör. Semra Bakır Angay

Araş.Gör. Betül Kişioğlu Halis

Araş.Gör. Büşra Turan Demirci

Araş.Gör. Buket Gönen

Araş.Gör. Gülcan Uysal Yeler

Araş.Gör. Kübra Uçar

Araş.Gör. Nur Bengü Erdem

Araş.Gör. Hande Gül Ulusoy Gezer

Araş.Gör. Yeşim Öztekin

Araş.Gör. Canan Altınsoy

Araş.Gör. Zeynep Büşra Eroğlu

Devam Eden Projeler

  • Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
  • Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi (BAP)
  • Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)

Tamamlanan Projeler

  • Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
    Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
  • Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
  • Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
  • Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
  • Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
  • Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  • Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
  • Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  • Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  • Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)

 

Yayınlar

  • Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in panfried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
  • Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
  • NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
  • Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
  • Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
  • Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
  • Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
  • Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
  • Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
  • Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
  • Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

 

Yayınlar

Hakkında

Araştırma Olanakları

  • Makro Kjeldahl Sistemi
  • Soxhlet sistemi (Gerhardt)
  • Kül Fırını (Nüve MF120)
  • Çeker Ocak
  • Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
  • Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
  • Su Banyosu
  • Evaporatör (Büchi 461)
  • Cam Aspiratörü
  • Buzdolabı
  • Hassas terazi (Ohaus PA224C)
  • Vakumlu fırın (Gallenkamp)
  • Elektrikli Isıtıcı
  • Bunzen Beki
  • Büret Sporu

Araştırmacılar

Prof. Dr. F. Gülhan Samur

Doç. Dr. Mevlüde Kızıl

Doç. Dr. Zeynep Göktaş

Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu

Prof. Dr. Aylin Ayaz

Doç. Dr. Derya Dikmen

Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel

Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel

Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu

Doç. Dr. Pelin Bilgiç

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fisunoğlu

Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar

Dr. Öğr. Üyesi M. Merve Tengilimoğlu Metin

Dr. Öğr. Üyesi Nesli Ersoy

Dr. İnci Türkoğlu

Dr. Funda Tamer

Dr. Aslıhan Özdemir

Dr. Arzu Kabasakal Çetin

Dr. Fatma Ilgaz

Dr. Damla Gümüş

Dr. Cansu Çetin Karakaş

Araş.Gör. Damla Dedebayraktar

Araş.Gör. Ömer Faruk Karabulut

Araş.Gör. Sümeyra Sevim

Araş.Gör. Gülden Arman

Araş.Gör. Azad İlhan

Araş.Gör. Merve Özdemir

Araş.Gör. Yücel Büyükdere

Araş.Gör. Bengü Güzel

Araş.Gör. Burcu Özener

Araş.Gör. Lütfiye Parlak Yetişen

Araş.Gör. Eylem Ezgi Tüyben

Araş.Gör. Enes Mustafa Uçar

Araş.Gör. Tuğçe Tekin Güler

Araş.Gör. Dilem Tuğal

Araş.Gör. Neşe Alıç

Araş.Gör. Ece Yalçın

Araş.Gör. Elif Uluğ

Araş.Gör. Arife Macit

Araş.Gör. Gülbin Karagöl

Araş.Gör. Gülsüm Gizem Topal

Araş.Gör. Rümeysa Yeniçağ

Araş.Gör. Ayşe Şeyma Erdinç

Araş.Gör. Gizem Taban

Araş.Gör. Seray Akalın Saygılı

Araş.Gör. Aslıhan Ağaçdiken

Araş.Gör. Elif Tunçil

Araş.Gör. Ferhan Kesik

Araş.Gör. Hacer Yalçimin Öcal

Araş.Gör. Ayşe Aktaş

Araş.Gör. Tuba Nur Yıldız Kopuz

Araş.Gör. Ayşegül Sivaslıoğlu

Araş.Gör. Öznur Aydın

Araş.Gör. Mehmet Haydaroğlu

Araş.Gör. Semra Bakır Angay

Araş.Gör. Betül Kişioğlu Halis

Araş.Gör. Büşra Turan Demirci

Araş.Gör. Buket Gönen

Araş.Gör. Gülcan Uysal Yeler

Araş.Gör. Kübra Uçar

Araş.Gör. Nur Bengü Erdem

Araş.Gör. Hande Gül Ulusoy Gezer

Araş.Gör. Yeşim Öztekin

Araş.Gör. Canan Altınsoy

Araş.Gör. Zeynep Büşra Eroğlu

Devam Eden Projeler

  • Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
  • Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi (BAP)
  • Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)

Tamamlanan Projeler

  • Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
    Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
  • Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
  • Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
  • Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
  • Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
  • Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  • Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
  • Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  • Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  • Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)

 

Yayınlar

  • Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in panfried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
  • Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
  • NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
  • Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
  • Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
  • Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
  • Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
  • Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
  • Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
  • Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
  • Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

 

Yayınlar