Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)
Tamamlanan Projeler
Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)
Yayınlar
Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.
Yayınlar
Hakkında
Araştırma Olanakları
Makro Kjeldahl Sistemi
Soxhlet sistemi (Gerhardt)
Kül Fırını (Nüve MF120)
Çeker Ocak
Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
Su Banyosu
Evaporatör (Büchi 461)
Cam Aspiratörü
Buzdolabı
Hassas terazi (Ohaus PA224C)
Vakumlu fırın (Gallenkamp)
Elektrikli Isıtıcı
Bunzen Beki
Büret Sporu
Araştırmacılar
Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
Prof. Dr. Zeynep Göktaş
Prof. Dr. F. Gülhan Samur
Prof. Dr. Aylin Ayaz
Prof. Dr. Mevlüde Kızıl
Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
Prof. Dr. Derya Dikmen
Doç. Dr. Pelin Bilgiç
Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
Doç. Dr. Nesli Ersoy
Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar
Devam Eden Projeler
Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)
Tamamlanan Projeler
Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)
Yayınlar
Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.