Besin Kimyası Laboratuvarı

Hakkında

Araştırma Olanakları

  • Makro Kjeldahl Sistemi
  • Soxhlet sistemi (Gerhardt)
  • Kül Fırını (Nüve MF120)
  • Çeker Ocak
  • Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
  • Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
  • Su Banyosu
  • Evaporatör (Büchi 461)
  • Cam Aspiratörü
  • Buzdolabı
  • Hassas terazi (Ohaus PA224C)
  • Vakumlu fırın (Gallenkamp)
  • Elektrikli Isıtıcı
  • Bunzen Beki
  • Büret Sporu

Araştırmacılar

  • Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
  • Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
  • Prof. Dr. Zeynep Göktaş
  • Prof. Dr. F. Gülhan Samur
  • Prof. Dr. Aylin Ayaz
  • Prof. Dr. Mevlüde Kızıl 
  • Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
  • Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
  • Prof. Dr. Derya Dikmen
  • Doç. Dr. Pelin Bilgiç
  • Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
  • Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
  • Doç. Dr. Nesli Ersoy
  • Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
  • Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin 
  • Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
  • Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
  • Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
  • Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
  • Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
  • Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar

 

Devam Eden Projeler

  • Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
  • Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi (BAP)
  • Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)

Tamamlanan Projeler

  • Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
    Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
  • Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
  • Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
  • Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
  • Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
  • Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  • Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
  • Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  • Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  • Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)

 

Yayınlar

  • Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in panfried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
  • Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
  • NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
  • Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
  • Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
  • Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
  • Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
  • Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
  • Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
  • Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
  • Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

 

Yayınlar

Hakkında

Araştırma Olanakları

  • Makro Kjeldahl Sistemi
  • Soxhlet sistemi (Gerhardt)
  • Kül Fırını (Nüve MF120)
  • Çeker Ocak
  • Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
  • Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
  • Su Banyosu
  • Evaporatör (Büchi 461)
  • Cam Aspiratörü
  • Buzdolabı
  • Hassas terazi (Ohaus PA224C)
  • Vakumlu fırın (Gallenkamp)
  • Elektrikli Isıtıcı
  • Bunzen Beki
  • Büret Sporu

Araştırmacılar

  • Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
  • Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
  • Prof. Dr. Zeynep Göktaş
  • Prof. Dr. F. Gülhan Samur
  • Prof. Dr. Aylin Ayaz
  • Prof. Dr. Mevlüde Kızıl 
  • Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
  • Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
  • Prof. Dr. Derya Dikmen
  • Doç. Dr. Pelin Bilgiç
  • Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
  • Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
  • Doç. Dr. Nesli Ersoy
  • Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
  • Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin 
  • Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
  • Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
  • Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
  • Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
  • Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
  • Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar

 

Devam Eden Projeler

  • Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
  • Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi (BAP)
  • Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)

Tamamlanan Projeler

  • Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
    Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
  • Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
  • Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
  • Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
  • Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
  • Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
  • Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  • Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
  • Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
  • Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  • Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  • Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)

 

Yayınlar

  • Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in panfried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
  • Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
  • NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
  • Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
  • Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
  • Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
  • Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
  • Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
  • Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
  • Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
  • Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
  • Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
  • Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

 

Yayınlar