Araştırma Olanakları
- Makro Kjeldahl Sistemi
- Soxhlet sistemi (Gerhardt)
- Kül Fırını (Nüve MF120)
- Çeker Ocak
- Etüv (Modern Lab Equipment 130SF)
- Distile su cihazı (Ortoalresa Wstill-DA002)
- Su Banyosu
- Evaporatör (Büchi 461)
- Cam Aspiratörü
- Buzdolabı
- Hassas terazi (Ohaus PA224C)
- Vakumlu fırın (Gallenkamp)
- Elektrikli Isıtıcı
- Bunzen Beki
- Büret Sporu
Araştırmacılar
Prof. Dr. F. Gülhan Samur
Doç. Dr. Mevlüde Kızıl
Doç. Dr. Zeynep Göktaş
Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
Prof. Dr. Aylin Ayaz
Doç. Dr. Derya Dikmen
Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
Doç. Dr. Pelin Bilgiç
Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Fisunoğlu
Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
Dr. Öğr. Üyesi M. Merve Tengilimoğlu Metin
Dr. Öğr. Üyesi Nesli Ersoy
Dr. İnci Türkoğlu
Dr. Funda Tamer
Dr. Aslıhan Özdemir
Dr. Arzu Kabasakal Çetin
Dr. Fatma Ilgaz
Dr. Damla Gümüş
Dr. Cansu Çetin Karakaş
Araş.Gör. Damla Dedebayraktar
Araş.Gör. Ömer Faruk Karabulut
Araş.Gör. Sümeyra Sevim
Araş.Gör. Gülden Arman
Araş.Gör. Azad İlhan
Araş.Gör. Merve Özdemir
Araş.Gör. Yücel Büyükdere
Araş.Gör. Bengü Güzel
Araş.Gör. Burcu Özener
Araş.Gör. Lütfiye Parlak Yetişen
Araş.Gör. Eylem Ezgi Tüyben
Araş.Gör. Enes Mustafa Uçar
Araş.Gör. Tuğçe Tekin Güler
Araş.Gör. Dilem Tuğal
Araş.Gör. Neşe Alıç
Araş.Gör. Ece Yalçın
Araş.Gör. Elif Uluğ
Araş.Gör. Arife Macit
Araş.Gör. Gülbin Karagöl
Araş.Gör. Gülsüm Gizem Topal
Araş.Gör. Rümeysa Yeniçağ
Araş.Gör. Ayşe Şeyma Erdinç
Araş.Gör. Gizem Taban
Araş.Gör. Seray Akalın Saygılı
Araş.Gör. Aslıhan Ağaçdiken
Araş.Gör. Elif Tunçil
Araş.Gör. Ferhan Kesik
Araş.Gör. Hacer Yalçimin Öcal
Araş.Gör. Ayşe Aktaş
Araş.Gör. Tuba Nur Yıldız Kopuz
Araş.Gör. Ayşegül Sivaslıoğlu
Araş.Gör. Öznur Aydın
Araş.Gör. Mehmet Haydaroğlu
Araş.Gör. Semra Bakır Angay
Araş.Gör. Betül Kişioğlu Halis
Araş.Gör. Büşra Turan Demirci
Araş.Gör. Buket Gönen
Araş.Gör. Gülcan Uysal Yeler
Araş.Gör. Kübra Uçar
Araş.Gör. Nur Bengü Erdem
Araş.Gör. Hande Gül Ulusoy Gezer
Araş.Gör. Yeşim Öztekin
Araş.Gör. Canan Altınsoy
Araş.Gör. Zeynep Büşra Eroğlu
Devam Eden Projeler
- Pseudo-Tahıl Unlarıyla Hazırlanan Kurabiyelere Eklenen Bitki Özütlerinin İleri Glikasyon Son Ürünleri (AGE) Oluşumuna Etkisi (TÜBİTAK)
- Kafeterya Diyeti ile Beslenen Sıçanlarda Akrilamid Alımının Obezojenik Etkilerinin İncelenmesi (BAP)
- Kinoanın (Chenopodium quinoa Willd.) maternal obezite oluşturulan sıçanların yavrularında beslenme durumu psikomotor davranış ve bağırsak geçirgenliği üzerine etkileri (BAP)
Tamamlanan Projeler
- Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
- Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
- Ratlarda Maternal Obezite Ve Taurin Suplemantasyonunun Gebelik Fetal Büyüme Ve Gelişim Üzerine Etkileri (BAP)
- Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
- Prebiyotik Probiyotik Ve Simbiyotiklerin Kısa Ve Uzun Dönemde Tokluk Ve Besin Tüketimi Üzerine Etkisi (BAP)
- Maternal Diyette Yüksek Fruktozlu Mısır Şurubu Ve Sükrozun İnsülin Ve Lipogenez Üzerine Etkileri (BAP)
- Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştırlması (BAP)
- Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
- Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
- Chia Tohumunun (Salviahispanica L) Ratlarda Kafeterya Diyeti İle İndüklenen Obezite Üzerine Etkisi (BAP)
- Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
- Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
- Süt ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)
Yayınlar
- Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
- Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
- Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
- NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.
- Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
- Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
- Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Akyon, Y., Aydin-Kose, F., Karagozlu, C., Ozgen, A. G., ... &Buyuktuncer, Z. (2019). Effects Of Regular Kefir Consumption On Gut Microbiota In Patients With Metabolic Syndrome: A Parallel-Group, Randomized, Controlled Study. Nutrients, 11(9), 2089.
- Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.
- Buyukdere, Y., Gulec, A., & Akyol, A. (2019). Cafeteria Diet Increased Adiposity In Comparison To High Fat Diet In Young Male Rats. Peer J, 7, E6656.
- Madali, B., Gulec, A., & Ayaz, A. (2018). A Survey Of Aflatoxin M1 In Different Milk Types In Turkey: Risk Assessment Of Children’s Exposure. Prog. Nutr, 20, 659-664.
- Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.
- Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.
- Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.
- Yuruk, A. A., & Nergiz-Unal, R. (2017). Maternal Dietary Free Or Bound Fructose Diversely Influence Developmental Programming Of Lipogenesis. Lipids In Health And Disease, 16(1), 226.
- Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.