Beslenme İlkeleri Laboratuvarı

Hakkında

Laboratuvarımızda, besin hazırlama, pişirme ve depolama gibi besin işleme yöntemleri gerçekleştirilebilmektedir. Laboratuvarda, besin işlemenin hedeflendiği tüm proje ve uygulama için gerekli araç ve teçhizat mevcuttur. 

Araştırma Olanakları

Cam Aspiratörü

Aspiratörü

Makarna Kesme Makinesi

Blenderler

Bulaşık Makinesi

Buzdolabı

Ankastre Fırın

Mikrodalga Fırın

Hamur Yoğurma Makinası

Dijital Mutfak Terazisi

Metal Tabure

El Mikseri

Mutfak Robotu

Mutfak ve Gıda Termometresi

2 gözlü ahşap monte malzeme dolabı

Mutfak ünitesi (evye, musluk, mermer tezgah, 3 gözlü, 4 çekmeceli ahşap dolap)

Ankastre Ocak

Düdüklü Tencere

Kızartma Tenceresi

Teflon Tencere           

Çelik Tencere Küçük

Çelik Tencere Orta

Alüminyum Tava

Teflon Tava

Yemek Servis Arabası

Yazı Tahtası

Yangın Söndürme Cihazı

Araştırmacılar

  • Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
  • Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
  • Prof. Dr. Zeynep Göktaş
  • Prof. Dr. F. Gülhan Samur
  • Prof. Dr. Aylin Ayaz
  • Prof. Dr. Mevlüde Kızıl 
  • Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
  • Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
  • Prof. Dr. Derya Dikmen
  • Doç. Dr. Pelin Bilgiç
  • Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
  • Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
  • Doç. Dr. Nesli Ersoy
  • Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
  • Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin 
  • Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
  • Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
  • Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
  • Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
  • Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
  • Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar

Devam Eden Projeler

•    Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
•    Fındık Alerjeninin Çapraz Kontaminasyon Yolaklarının Değerlendirilmesi (BAP)

Tamamlanan Projeler

  •  Obez Bireylerde Kahvaltının Glisemik İndeks ve Glisemik Yükünün İştah ve Tokluk Üzerine Etkisi (TÜBİTAK)
  •  Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
  •  Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  •  Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  •  Aliç Ve Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Oluşumu Üzerine Etkisi (TÜBİTAK)
  •  Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler Ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  •  Farklı Tabak Ölçülerinin Doygunluk Ve Enerji Alımı Üzerine Etkisi (BAP)
  •  Süt Ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)
  • Sonik hedgehog ekspresyonun tat duyarlılığı ve besin alımına etkisi (2021)
  • Doğal antioksidan içeren propolis ve yaban mersini ekstrelerinin heterosiklik aromatik amin oluşumu üzerine etkileri (2020)
  • Beyaz çay ve oolong çayı ile marinasyonun heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi (2020)
  • Fındık alerjeninin çapraz kontaminasyon yolaklarının değerlendirilmesi (2020)
  • Reishi mantarı ekstarktının köftede heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisi (2019)
  • Üzüm çekirdeği tozunun çiğ ve pişmiş dana eti köftelerde antioksidan kapasite ve lipit oksidasyonuna etkisi (2019)
  • Sağlıklı ve obez bireylerde hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı alımının açlık ve tokluk üzerine akut etkilerinin değerlendirilmesi (2019)
  • Besin hazırlamada çapraz bulaş nedeniyle oluşan gluten kontaminasyonu üzerine çalışma (2018)
  • Prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotiklerin, kısa ve uzun dönemde tokluk ve besin tüketimi üzerine etkisi (2018)

Yayınlar

Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.

Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.

NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.

Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Association between fat taste sensitivity and diet quality in healthy male Turkish adults. Food Science and Technology, 42.

Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Is sonic hedgehog expression in saliva related to taste sensitivity in adults?. Physiology & behavior, 236, 113412.

Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.

Akyol, A., Ayaz, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, C., & Samur, G. (2018). Impact Of Three different plate colours On Short-Term Satiety And Energy Intake: A Randomized Controlled Trial. Nutritionjournal, 17(1), 1-8.

Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Kabasakal Cetin, A., Samur, G., &Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) Added Yoğurt Reduces Short-Term Food Intake And Increases Satiety: Randomised Controlled Trial. Nutrition Research And Practice, 11(5), 412-418.

Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.

Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.

Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.

Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

Bağlantılar

Hakkında

Laboratuvarımızda, besin hazırlama, pişirme ve depolama gibi besin işleme yöntemleri gerçekleştirilebilmektedir. Laboratuvarda, besin işlemenin hedeflendiği tüm proje ve uygulama için gerekli araç ve teçhizat mevcuttur. 

Araştırma Olanakları

Cam Aspiratörü

Aspiratörü

Makarna Kesme Makinesi

Blenderler

Bulaşık Makinesi

Buzdolabı

Ankastre Fırın

Mikrodalga Fırın

Hamur Yoğurma Makinası

Dijital Mutfak Terazisi

Metal Tabure

El Mikseri

Mutfak Robotu

Mutfak ve Gıda Termometresi

2 gözlü ahşap monte malzeme dolabı

Mutfak ünitesi (evye, musluk, mermer tezgah, 3 gözlü, 4 çekmeceli ahşap dolap)

Ankastre Ocak

Düdüklü Tencere

Kızartma Tenceresi

Teflon Tencere           

Çelik Tencere Küçük

Çelik Tencere Orta

Alüminyum Tava

Teflon Tava

Yemek Servis Arabası

Yazı Tahtası

Yangın Söndürme Cihazı

Araştırmacılar

  • Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
  • Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
  • Prof. Dr. Zeynep Göktaş
  • Prof. Dr. F. Gülhan Samur
  • Prof. Dr. Aylin Ayaz
  • Prof. Dr. Mevlüde Kızıl 
  • Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
  • Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
  • Prof. Dr. Derya Dikmen
  • Doç. Dr. Pelin Bilgiç
  • Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
  • Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
  • Doç. Dr. Nesli Ersoy
  • Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
  • Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
  • Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin 
  • Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
  • Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
  • Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
  • Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
  • Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
  • Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar

Devam Eden Projeler

•    Farklı Yöntemler İle Enkapsüle Edilen Probiyotiklerin İn Vivo ve İn Vitro Etkinliğinin Belirlenmesi (BAP)
•    Fındık Alerjeninin Çapraz Kontaminasyon Yolaklarının Değerlendirilmesi (BAP)

Tamamlanan Projeler

  •  Obez Bireylerde Kahvaltının Glisemik İndeks ve Glisemik Yükünün İştah ve Tokluk Üzerine Etkisi (TÜBİTAK)
  •  Farklı Alüminyum Folyolar Kullanılarak Fırınlanan Çeşitli Et Türlerinde Alüminyum Geçişlerinin Saptanması (BAP)
  •  Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
  •  Zeytin Yaprağı Özütünün Farklı Pişirme İşlemleri Uygulanmış Somon Balığı Yağ Asidi Kompozisyonu Üzerine Etkisi (BAP)
  •  Aliç Ve Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Oluşumu Üzerine Etkisi (TÜBİTAK)
  •  Yoğurtta Ve İn Vitro Modelde Probiyotik Bakteriler Ve İnülini Naflatoksin M1 Seviyesini Azaltıcı Etkisinin İncelenmesi (BAP)
  •  Farklı Tabak Ölçülerinin Doygunluk Ve Enerji Alımı Üzerine Etkisi (BAP)
  •  Süt Ve Süt Ürünlerinin Yağ Asidi Kompozisyonlarının Belirlenmesi (BAP)
  • Sonik hedgehog ekspresyonun tat duyarlılığı ve besin alımına etkisi (2021)
  • Doğal antioksidan içeren propolis ve yaban mersini ekstrelerinin heterosiklik aromatik amin oluşumu üzerine etkileri (2020)
  • Beyaz çay ve oolong çayı ile marinasyonun heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi (2020)
  • Fındık alerjeninin çapraz kontaminasyon yolaklarının değerlendirilmesi (2020)
  • Reishi mantarı ekstarktının köftede heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisi (2019)
  • Üzüm çekirdeği tozunun çiğ ve pişmiş dana eti köftelerde antioksidan kapasite ve lipit oksidasyonuna etkisi (2019)
  • Sağlıklı ve obez bireylerde hindistan cevizi yağı ve zeytinyağı alımının açlık ve tokluk üzerine akut etkilerinin değerlendirilmesi (2019)
  • Besin hazırlamada çapraz bulaş nedeniyle oluşan gluten kontaminasyonu üzerine çalışma (2018)
  • Prebiyotik, probiyotik ve sinbiyotiklerin, kısa ve uzun dönemde tokluk ve besin tüketimi üzerine etkisi (2018)

Yayınlar

Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.

Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.

NabizadehAsl, L., Sendur, S. N., Ozer, B., Lay, I., Erbas, T., & Buyuktuncer, Z. (2022). Acute and short-term effects of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei 431 and inulin intake on appetite control and dietary intake: A two-phases randomized, double blind, placebo-controlled study. Appetite, 169, 105855.

Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Association between fat taste sensitivity and diet quality in healthy male Turkish adults. Food Science and Technology, 42.

Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Is sonic hedgehog expression in saliva related to taste sensitivity in adults?. Physiology & behavior, 236, 113412.

Inan-Eroglu, E., Gulec, A., & Ayaz, A. (2019). Effects Of Different Ph, Temperature And Foils On Aluminum Leaching From Baked Fish By ICP-MS. Czech Journal Of Food Sciences, 37(3), 165-172.

Akyol, A., Ayaz, A., Inan-Eroglu, E., Cetin, C., & Samur, G. (2018). Impact Of Three different plate colours On Short-Term Satiety And Energy Intake: A Randomized Controlled Trial. Nutritionjournal, 17(1), 1-8.

Ayaz, A., Akyol, A., Inan-Eroglu, E., Kabasakal Cetin, A., Samur, G., &Akbiyik, F. (2017). Chia seed (Salvia Hispanica L.) Added Yoğurt Reduces Short-Term Food Intake And Increases Satiety: Randomised Controlled Trial. Nutrition Research And Practice, 11(5), 412-418.

Metin, M. M. T., & Kızıl, M. (2017). Köftelerde Enginar Ekstraktının Heterosiklik Aromatik Aminlerin Oluşumu Üzerine Etkisi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(3), 250-257.

Tengilimoglu-Metin, M. M., Hamzalioglu, A., Gokmen, V., & Kizil, M. (2017). Inhibitory Effect Of Hawthorn Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Food Research International, 99, 586-595.

Tengilimoglu-Metin, M. M., & Kizil, M. (2017). Reducing Effect Of Artichoke Extract On Heterocyclic Aromatic Amine Formation In Beef And Chicken Breast Meat. Meat Science, 134, 68-75.

Eroğlu, E. İ., Güleç, A., & Ayaz, A. (2017). Farklı Alüminyum Folyolarda Fırınlanan Et Türlerinin Tüketimi: Alüminyum Maruziyet Riskinin Değerlendirilmesi. Beslenme Ve Diyet Dergisi, 45(2), 137-144.

Bağlantılar