Bitki Evrimi Araştırmaları Laboratuvarı (PERLab)

Klasik bitki sistematiği, moleküler taksonomi, tarım bitkilerinin yabani akrabaları ile ilgili genetik çeşitlilik çalışmaları ve etnobotanik konularında projeler yürütülmektedir.

Araştırma laboratuvarımızda bitki teşhisine yönelik teçhizat, DNA izolasyonu ve PCR çalışmalarınının yapılabileceği cihaz ve kimyasallar bulunmaktadır.

Çalışma grubumuzda Doç.Dr. Burcu Tarıkahya Hacıoğlu danışmanlığında çalışmalarını yürüten dört yüksek lisans öğrencisi yer almaktadır: Sina Petek, Ata Umut Özsoy, Cansu Kılıç ve Özge Çakmak.

TÜBİTAK, Hacettepe BAP, GEF ve TAGEM tarafından desteklenen projeler üzerinde çalışılmaktadır.

1. Boyraz-Topaloğlu Ş. et al. “Phenotypic and Molecular Cytogenetics Characterization of Wild Wheat Genetic Resources (Triticum spp.) deposited in Turkey Seed Gene Bank” General Directorate of Agricultural Research and Policies-TAGEM /TBAD/Ü/19/A7/P9/01 2019-2022.
  2. FAO “Turkey’s Steppe Conservation and Sustainable Ecosystem Management” GCP/TUR/061/GFF, 2016-2022
  3. Arslan, et al. “Evaluation of Pelemir (Cephalaria Syriaca L.) Plant Widely Found in the Natural Flora of Turkey in terms of Agricultural Properties and Investigation of Its Potential as Breeding Material” TÜBİTAK 120R015, 2021-2024.
  4. Tarıkahya-Hacıoğlu et al. “Determination of Genetic Diversity of Tulipa L. (Liliaceae) Genus in Turkey by ISSR Method” HACETTEPE BAP 18556, 2020-2023.

Tamamlanan projeler arasında TÜBİTAK, TAGEM ve Osmangazi Üniversitesi BAP destekli projeler yer almaktadır.

1. Arslan Y., Subaşı İ., Köse A., Tarıkahya Hacıoğlu B., Yaman H., Güler S., Hatipoğlu H.“ Adaptation, Determination of Agricultural Characteristics and Molecular Characterization of Some Camelina sativa (L.)Crantz. Populations”. General Directorate of Agricultural Research and Policies-TAGEM  2014-2017.
  2. Ocak A. et al.  “Revision of Noccaea (Brassicaceae) species growing in Turkey” University Scientific Research Unit. 2015-2018.
  3. Özüdoğru B. et al., “A phylogenetical research on Scilla L., Prospero Salibs. and Puschkinia Adams (Asparagaceae) taxa distributed in Turkey. The Scientific and Technological Research Council of Turkey 1002.  2017-2018.
  4. Erol-Demirbilek M. et al. “Investigation of Antibacterial Effect of Some Cultivated and Wild Safflower (CarthamusL., Asteraceae) Species Against Pathogenic Bacteria” General Directorate of Agricultural Research and Policies-TAGEM 2018-2021.

1. K.Özgişi, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, “Species delimitation of the northeastern Anatolian Symphytum (Boraginaceae) taxa” Phytotaxa, 516 (3), 237–251 pp, August 2021.
  2. K.Özgişi, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, A. Ocak, “Species delimitation in Noccaea densiflora species complex (Brassicaceae) based on morphological and molecular data” Botany, 99, 389–402 pp, March, 2021.
  3. K.Özgişi, A.Ocak, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, “An attempt to solve the taxonomic confusion of Thlaspiceras F.K.Mey. complex (Noccaea Moench-Brassicaceae) with ISSRs” Turkish Journal of Botany, 44(3), 338-344 pp, 2020.
  4. B.Özüdoğru, K.Özgişi, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, A. Ocak, K. Mummenhoff, I. A. Al-Shehbaz, “Phylogeny of the Genus Noccaea (Brassicaceae) and a Critical Review of its Generic Circumscription” Annals of the Missouri Botanical Garden, “104(3)”, 339-354 pp., 2019.
  5. Y.Arslan, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, “Seed fatty acid compositions and chemotaxonomy of wild safflower (Carthamus L.-Asteraceae) species of Turkey”, Turkish Journal of Agriculture and Forestry, “42”, 45-54 pp, 2018.
  6. Y.Arslan, S.Güler, A.S.Subaşı, İ.Subaşı, B.Tarıkahya-Hacıoğlu, D.Katar, A.S.Bülbül, “Effects of Different Pre-Treatments on Wild Safflower (Carthamus spp.) Seed Germination”, Research Journal of Biological Sciences, “11”, 38-41, 2018.

Çalışma ortaklarımız Tarım ve Orman Bakanlığı, FAO, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi