Biyoteknoloji Araştırma Laboratuvarı II

Hakkında

Bu araştırma laboratuvarında endüstriyel öneme sahip biyomoleküllerin biyoteknolojik olarak üretilmeleri, endüstriyel mikrobiyoloji, fermantasyon kinetiği, matematiksel modelleme ve optimizasyon konularında araştırmalar yapılmaktadır.

Araştırma Olanakları

•    Etüv
•    Manyetik Karıştırıcı
•    Çalkalamalı Su Banyosu
•    Su Banyosu
•    Vakum Pompası
•    Peristaltik Pompa
•    Terazi
•    Buzdolabı
•    pH Metre
 

Araştırmacılar

•    Prof. Dr. Melek Tijen Bozdemir
•    Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, ikinci tez danışmanı olduğum doktora tezlerinde tez danışmanı, H.Ü. Gıda ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde yürütülmüş projelerde proje yürütücüsü)
•    Prof. Dr. Seda Karasu Yalçın (Doktora Tez Danışmanı: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, İkinci Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir)
•    Dr. Gamze Nur Müjdeci (Doktora Tez Danışmanı: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, İkinci Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir)
•    Fazilet Mıdık (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü Doktora öğrencisi, H.Ü. Gıda ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde yürütülmüş projede araştırmacı)
•    Büşra Akdeniz Oktay (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü Doktora öğrencisi)
 

Devam Eden Projeler

Yayınlar

A. SCI KAPSAMINDAKİ DERGİLERDE YAYIMLANAN MAKALELER

•    Oktay, B. A., Bozdemir, M. T., Ozbas, Z. Y., Evaluation of Some Agro-Industrial Wastes as Fermentation Medium for Pullulan Production by Aureobasidium pullulans AZ-6, Current Microbiology, Mar 2022, 79 (3), 1-15.

•    Oktay, B. A., Bozdemir, M. T., Ozbas, Z.Y., Optimization of Hazelnut Husk Medium for Pullulan Production by a Domestic A. pullulans Strain, Preparative Biochemistry & Biotechnology, Published online 17 June 2022, 1-14.

 

B. ULUSAL KONGRELERDE SUNULMUŞ BILDIRILER

•    Özbaş, Z. Y., Kara, G. N., Bozdemir, M. T., Aureobasidium pullulans: Biyoteknolojik önemi, Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, 05-07 Ekim 2016, Trakya Üniversitesi, Bildiri Özetleri, 271.
•    Özbaş, Z. Y., Bozdemir, M. T., Mıdık, F., Mikrobiyel fabrika hücresi: Rhodotorula glutinis, Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, 05-07 Ekim 2016, Trakya Üniversitesi, Bildiri Özetleri, 268.
•    Mujdeci, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., 2017. “Mikrobiyel bir polisakkarit: Pullulan ve uygulama alanları”,  10. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, 9-11 Kasım 2017, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, 149.
•    Mıdık, F., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., 2017. “Mikrobiyel karatenoid üretimi”, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, 9-11 Kasım 2017, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, 150.


C. ULUSLARARASI KONGRELERDE SUNULMUŞ BİLDİRİLER


•    Kara, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., A comparative study on pullulan production by various Aureobasidium pullulans strains. FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists, Valencia, Spain, June 9-13, 2017.
•    Mıdık, F., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., A comparative study on β–carotene production of some Rhodotorula strains. 10th Balkan Congress of Microbiology. Microbiologia Balkanica’ 2017, Sofia, Bulgaria, November 16-18, 2017. (sözlü bildiri)
•    Mujdeci, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., Effects of various substrates on growth and pullulan production characteristics of Aureobasidium pullulans AZ-6. 10th Balkan Congress of Microbiology. Microbiologia Balkanica’ 2017, Sofia, Bulgaria, November 16-18, 2017.
•    Müjdeci, G. N., Bozdemir, M, T., Özbaş, Z, Y. Effects of various nitrogen source combinations on growth and pullulan production characteristics of Aureobasidium pullulans AZ-6. FEMS Online Conference on Microbiology, 28-31 October 2020, Belgrade, Serbia.
•    Akdeniz Oktay, B., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y.  Potential use of hazelnut husk for pullulan production by Aureobasidium pullulans AZ-6, FEMS Online Conference on Microbiology, 28-31 October, 2020, Belgrade, Serbia (sözlü sunum).

D. ULUSAL KİTAPLARDA BÖLÜM YAZARLIĞI

•    Karasu Yalçın, S., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., (2020), Sitrik Asit Üretimi, “Editörler: Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi”, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.”, ISBN: 978-625-406-665-8, E-ISBN: 978-625-406-666-5, 1. Basım, Kasım 2020, 831 s., Ankara, 679-701.

Tamamlanan Projeler

•    Aerobasidium pullulans ile pullulan üretimine etki eden çeşitli parametrelerin incelenmesi, Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Proje No: FHD-2015-5305, 27.02.2015-22.05.2017 (Araştırmacı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir).
•    Rhodotorula cinsine ait bazı maya türlerinin beta-karoten üretimlerinin incelenmesi. Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Ulusal Katılımlı Araştırma Projesi, Proje No: FUK-2016-9048, 15.03.2016-17.09.2018 (Araştırmacı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir).

Bağlantılar

Hakkında

Bu araştırma laboratuvarında endüstriyel öneme sahip biyomoleküllerin biyoteknolojik olarak üretilmeleri, endüstriyel mikrobiyoloji, fermantasyon kinetiği, matematiksel modelleme ve optimizasyon konularında araştırmalar yapılmaktadır.

Araştırma Olanakları

•    Etüv
•    Manyetik Karıştırıcı
•    Çalkalamalı Su Banyosu
•    Su Banyosu
•    Vakum Pompası
•    Peristaltik Pompa
•    Terazi
•    Buzdolabı
•    pH Metre
 

Araştırmacılar

•    Prof. Dr. Melek Tijen Bozdemir
•    Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi, ikinci tez danışmanı olduğum doktora tezlerinde tez danışmanı, H.Ü. Gıda ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde yürütülmüş projelerde proje yürütücüsü)
•    Prof. Dr. Seda Karasu Yalçın (Doktora Tez Danışmanı: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, İkinci Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir)
•    Dr. Gamze Nur Müjdeci (Doktora Tez Danışmanı: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, İkinci Tez Danışmanı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir)
•    Fazilet Mıdık (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü Doktora öğrencisi, H.Ü. Gıda ve Kimya Mühendisliği Bölümlerinde yürütülmüş projede araştırmacı)
•    Büşra Akdeniz Oktay (H.Ü. Gıda Mühendisliği Bölümü Doktora öğrencisi)
 

Devam Eden Projeler

Yayınlar

A. SCI KAPSAMINDAKİ DERGİLERDE YAYIMLANAN MAKALELER

•    Oktay, B. A., Bozdemir, M. T., Ozbas, Z. Y., Evaluation of Some Agro-Industrial Wastes as Fermentation Medium for Pullulan Production by Aureobasidium pullulans AZ-6, Current Microbiology, Mar 2022, 79 (3), 1-15.

•    Oktay, B. A., Bozdemir, M. T., Ozbas, Z.Y., Optimization of Hazelnut Husk Medium for Pullulan Production by a Domestic A. pullulans Strain, Preparative Biochemistry & Biotechnology, Published online 17 June 2022, 1-14.

 

B. ULUSAL KONGRELERDE SUNULMUŞ BILDIRILER

•    Özbaş, Z. Y., Kara, G. N., Bozdemir, M. T., Aureobasidium pullulans: Biyoteknolojik önemi, Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, 05-07 Ekim 2016, Trakya Üniversitesi, Bildiri Özetleri, 271.
•    Özbaş, Z. Y., Bozdemir, M. T., Mıdık, F., Mikrobiyel fabrika hücresi: Rhodotorula glutinis, Türkiye 12. Gıda Kongresi, Edirne, 05-07 Ekim 2016, Trakya Üniversitesi, Bildiri Özetleri, 268.
•    Mujdeci, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., 2017. “Mikrobiyel bir polisakkarit: Pullulan ve uygulama alanları”,  10. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, 9-11 Kasım 2017, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, 149.
•    Mıdık, F., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., 2017. “Mikrobiyel karatenoid üretimi”, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi, Antalya, 9-11 Kasım 2017, 10. Gıda Mühendisliği Kongresi Bildiri Özetleri Kitabı, 150.


C. ULUSLARARASI KONGRELERDE SUNULMUŞ BİLDİRİLER


•    Kara, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., A comparative study on pullulan production by various Aureobasidium pullulans strains. FEMS 2017-7th Congress of European Microbiologists, Valencia, Spain, June 9-13, 2017.
•    Mıdık, F., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., A comparative study on β–carotene production of some Rhodotorula strains. 10th Balkan Congress of Microbiology. Microbiologia Balkanica’ 2017, Sofia, Bulgaria, November 16-18, 2017. (sözlü bildiri)
•    Mujdeci, G. N., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., Effects of various substrates on growth and pullulan production characteristics of Aureobasidium pullulans AZ-6. 10th Balkan Congress of Microbiology. Microbiologia Balkanica’ 2017, Sofia, Bulgaria, November 16-18, 2017.
•    Müjdeci, G. N., Bozdemir, M, T., Özbaş, Z, Y. Effects of various nitrogen source combinations on growth and pullulan production characteristics of Aureobasidium pullulans AZ-6. FEMS Online Conference on Microbiology, 28-31 October 2020, Belgrade, Serbia.
•    Akdeniz Oktay, B., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y.  Potential use of hazelnut husk for pullulan production by Aureobasidium pullulans AZ-6, FEMS Online Conference on Microbiology, 28-31 October, 2020, Belgrade, Serbia (sözlü sunum).

D. ULUSAL KİTAPLARDA BÖLÜM YAZARLIĞI

•    Karasu Yalçın, S., Bozdemir, M. T., Özbaş, Z. Y., (2020), Sitrik Asit Üretimi, “Editörler: Osman Erkmen, Hüseyin Erten, Hidayet Sağlam, Fermente Ürünler Teknolojisi ve Mikrobiyolojisi”, Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti.”, ISBN: 978-625-406-665-8, E-ISBN: 978-625-406-666-5, 1. Basım, Kasım 2020, 831 s., Ankara, 679-701.

Tamamlanan Projeler

•    Aerobasidium pullulans ile pullulan üretimine etki eden çeşitli parametrelerin incelenmesi, Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Proje No: FHD-2015-5305, 27.02.2015-22.05.2017 (Araştırmacı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir).
•    Rhodotorula cinsine ait bazı maya türlerinin beta-karoten üretimlerinin incelenmesi. Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Z. Yeşim Özbaş, Hacettepe Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Ulusal Katılımlı Araştırma Projesi, Proje No: FUK-2016-9048, 15.03.2016-17.09.2018 (Araştırmacı: Prof. Dr. M. Tijen Bozdemir).

Bağlantılar