Gıda İnovasyonuyla Bağlantılı Mühendislik Laboratuvarı (E.L.F.I. Lab)

Hakkında

E.L.F.I. Lab'da ağırlıklı olarak gıdalarda mikrodalga uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Özellikle fırında pişirme ve ekstraksiyon prosesleri öne çıkmaktadır. Ayrıca, gıdalarda ve gıda atıklarındaki fenolik bileşenlerin yeni yöntemlerle (mikrodalga destekli  ve ultrason destekli olarak) ekstraksiyonu ve enkapsülasyonu üzerine çalışılmaktadır. Bunun dışında gıdalarda reolojik özellikler ve çölyak hastaları için glutensiz gıda tasarımı da diğer araştırma alanları arasındadır. 

Araştırma Olanakları

•    Buzdolabı
•    Dondurucu (- 20 0C)
•    Tezgah tipi mikser cihazı
•    Lab tipi blender seti
•    Hassas terazi
•    Terazi
•    Yağ banyosu
•    Su banyosu (Çalkalamasız)
•    Ultrasonik probe
•    Mikrodalga-destekli ekstraksiyon cihazı
•    Çeker ocak
•    pH-metre
•    Vokteks
•    Etüv
•    Mikrodalga fırın

Araştırmacılar

  •  Dr. Elif Yolaçaner
  • Araş. Gör. Büşra Akdeniz Oktay (PhD. Öğrenci)
  • Nida Nur İnkaya (MSc. Öğrenci)

Mezun olan öğrenciler:

  • Azra Tuğçe Çinar
  • Ünzile Yiğit
  • İzlem Cansu Meclis
  • Yurdanur Yılmaz

Devam Eden Projeler

Tamamlanan Projeler

  • 09.2017-04.2021 "Kırmızı lahana antosiyaninlerinin mikrodalga ve konvansiyonl yöntemlerle özütlenmesi ve antosiyanin özütlerinin enkapsülasyonu", Hacettepe Üniversitesi BAP- Kapsamlı Araştırma-FBA-2017-12587
  • 03.2018-09.2019 “Bazı soya ürünlerinin sütlü çikolataların reolojik ve fonksiyonel özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması”, Hacettepe Üniversitesi BAP- Hızlı Destek-FHD-2018-16500
  •  08.2016-08.2017 “Kızılötesi-mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirilmek üzere hazırlanan yer bademi unu içeren glütensiz bisküvi hamurlarının reolojik özellikleri ve bisküvilerin kalite özellikleri”, Hacettepe Üniversitesi BAP- Hızlı Destek-2016-10059

 

Yayınlar

  • Yiğit, Ü., Turabi Yolaçaner, E., Hamzalıoğlu, A., Gökmen, V. (2021) Optimization of microwave-assisted extraction of anthocyanins in red cabbage by response surface methodology. Journal of Food Processing and Preservation, DOI:10.1111/jfpp.16120
  • Balpetek Külcü, D., Koşgin, E. B., Çelik, Ö.F., Turabi Yolaçaner, E.. (2021) Investigation of physicochemical, microbiological, textural and sensory properties of set-type yogurt with Mentha pulegium L. (pennyroyal) powder. Journal of Food Processing and Preservation, 45 (6), 1-11.  
  • Yılmaz, Y., Turabi Yolaçaner, E. (2018) A Study on the Effects of Tiger nut Milk By-Products on Functional and Chemical Properties of Wheat Bread. ISEKI Food Congress 2018, Hohenheim, Stuttgart, Germany.
  • Meclis, I. C., Öztop, M. H., Turabi Yolaçaner, E. (2018)  A study on the effects of some soy products on rheological and textural properties of milk chocolate. ISEKI Food Congress 2018, Hohenheim, Stuttgart, Germany.
  • Yılmaz, Y., Turabi Yolaçaner, E. (2018) A study on the effects of tiger nut milk by-products on physical properties of wheat bread. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies 2018 Cesme-Izmir Turkey
  • Turabi Yolaçaner, E., Çinar, A.T. (2017) Kızılötesi-Mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirilen farklı oranlarda yer bademi unu içeren glütensiz bisküvilerin bazı kalite özellikleri. 10. Gıda Mühendisliği Kongresi 2017 Antalya-Turkey
  •  Turabi Yolaçaner, E., Çinar, A.T. (2017) A study on the rheological properties of gluten-free biscuit doughs containing tiger nut flour and a gum blend. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies 2017 Cappadoccia-Turkey.
  • Turabi Yolaçaner, E. (2017) A study on the rheological properties of gluten-free rice cake batters containing tiger nut flour, chestnut flour and different types of gums. 6th International Congress on Food Technology, Athens-Greece.

Bağlantılar

Hakkında

E.L.F.I. Lab'da ağırlıklı olarak gıdalarda mikrodalga uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Özellikle fırında pişirme ve ekstraksiyon prosesleri öne çıkmaktadır. Ayrıca, gıdalarda ve gıda atıklarındaki fenolik bileşenlerin yeni yöntemlerle (mikrodalga destekli  ve ultrason destekli olarak) ekstraksiyonu ve enkapsülasyonu üzerine çalışılmaktadır. Bunun dışında gıdalarda reolojik özellikler ve çölyak hastaları için glutensiz gıda tasarımı da diğer araştırma alanları arasındadır. 

Araştırma Olanakları

•    Buzdolabı
•    Dondurucu (- 20 0C)
•    Tezgah tipi mikser cihazı
•    Lab tipi blender seti
•    Hassas terazi
•    Terazi
•    Yağ banyosu
•    Su banyosu (Çalkalamasız)
•    Ultrasonik probe
•    Mikrodalga-destekli ekstraksiyon cihazı
•    Çeker ocak
•    pH-metre
•    Vokteks
•    Etüv
•    Mikrodalga fırın

Araştırmacılar

  •  Dr. Elif Yolaçaner
  • Araş. Gör. Büşra Akdeniz Oktay (PhD. Öğrenci)
  • Nida Nur İnkaya (MSc. Öğrenci)

Mezun olan öğrenciler:

  • Azra Tuğçe Çinar
  • Ünzile Yiğit
  • İzlem Cansu Meclis
  • Yurdanur Yılmaz

Devam Eden Projeler

Tamamlanan Projeler

  • 09.2017-04.2021 "Kırmızı lahana antosiyaninlerinin mikrodalga ve konvansiyonl yöntemlerle özütlenmesi ve antosiyanin özütlerinin enkapsülasyonu", Hacettepe Üniversitesi BAP- Kapsamlı Araştırma-FBA-2017-12587
  • 03.2018-09.2019 “Bazı soya ürünlerinin sütlü çikolataların reolojik ve fonksiyonel özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılması”, Hacettepe Üniversitesi BAP- Hızlı Destek-FHD-2018-16500
  •  08.2016-08.2017 “Kızılötesi-mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirilmek üzere hazırlanan yer bademi unu içeren glütensiz bisküvi hamurlarının reolojik özellikleri ve bisküvilerin kalite özellikleri”, Hacettepe Üniversitesi BAP- Hızlı Destek-2016-10059

 

Yayınlar

  • Yiğit, Ü., Turabi Yolaçaner, E., Hamzalıoğlu, A., Gökmen, V. (2021) Optimization of microwave-assisted extraction of anthocyanins in red cabbage by response surface methodology. Journal of Food Processing and Preservation, DOI:10.1111/jfpp.16120
  • Balpetek Külcü, D., Koşgin, E. B., Çelik, Ö.F., Turabi Yolaçaner, E.. (2021) Investigation of physicochemical, microbiological, textural and sensory properties of set-type yogurt with Mentha pulegium L. (pennyroyal) powder. Journal of Food Processing and Preservation, 45 (6), 1-11.  
  • Yılmaz, Y., Turabi Yolaçaner, E. (2018) A Study on the Effects of Tiger nut Milk By-Products on Functional and Chemical Properties of Wheat Bread. ISEKI Food Congress 2018, Hohenheim, Stuttgart, Germany.
  • Meclis, I. C., Öztop, M. H., Turabi Yolaçaner, E. (2018)  A study on the effects of some soy products on rheological and textural properties of milk chocolate. ISEKI Food Congress 2018, Hohenheim, Stuttgart, Germany.
  • Yılmaz, Y., Turabi Yolaçaner, E. (2018) A study on the effects of tiger nut milk by-products on physical properties of wheat bread. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies 2018 Cesme-Izmir Turkey
  • Turabi Yolaçaner, E., Çinar, A.T. (2017) Kızılötesi-Mikrodalga kombinasyonlu fırında pişirilen farklı oranlarda yer bademi unu içeren glütensiz bisküvilerin bazı kalite özellikleri. 10. Gıda Mühendisliği Kongresi 2017 Antalya-Turkey
  •  Turabi Yolaçaner, E., Çinar, A.T. (2017) A study on the rheological properties of gluten-free biscuit doughs containing tiger nut flour and a gum blend. International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies 2017 Cappadoccia-Turkey.
  • Turabi Yolaçaner, E. (2017) A study on the rheological properties of gluten-free rice cake batters containing tiger nut flour, chestnut flour and different types of gums. 6th International Congress on Food Technology, Athens-Greece.

Bağlantılar