Hacettepe Moleküler Antropoloji Grup (Human_G)

Türkiye’nin tek antik aDNA laboratuvarıdır. Türkiye ve dünyanın diğer bölgelerinden insan, hayvan ve sediman kalıntılarında korunmuş olan antik DNA izole edilerek genom analizleriyle geçmişi daha iyi anlamaya yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Yerleşik yaşama geçiş, bitki ve hayvanların evcilleştirilmesi, kentleşme, mobilite, kültürel yayılma, aile ve akrabalık ilişkileri, mikroplar, genetik ve kazanılan hastalıklar, hayvan-insan ilişkisi gibi konularda araştırmalar sürdürülmektedir

•    Temiz oda
•    Pozitif basınç sistemi
•    Havalandırma
•    UPS
•    Kamera sistemi ve televizyon
•    Biyogüvenlik kabinleri
•    PCR ve kabinleri
•    UV kutuları
•    Distile su makinesi
•    Santrifüj
•    Mini vorteks
•    -80°C Dolap

•    Prof. Dr. Yılmaz Selim Erdal
•    Dr. Öğr. Üyesi Füsun Özer
•    Öğr. Gör. Dr. Nefize Ezgi Altınışık
•    Doç. Dr. Mehmet Somel
•    Doktora Öğrencileri Duygu Deniz Kazancı (Biyoloji Bölümü)
•    Ayça Aydoğan, Ekin Sağlıcan (ODTÜ)
•    YL Öğrencisi Arda Sevkar

•    Archaeogenomic analysis of genetic and cultural interactions in Neolithic Anatolian societies// Neolitik Anadolu Toplumlarında genetik ve kültürel etkileşimin arkeogenomik analizi-NEOGENE (ERC Projesi –Yürütücü Mehmet Somel ODT Araştırmacılar, Yılmaz Selim Erdal, Füsun Özer)  Devam ediyor
•    Anadolu’da At Arkeogenomiği ve Populasyon Demografileri (TÜBİTAK 1001 – Yürütücü Füsun Özer H.Ü.)
•    Orta Anadolu Neolitik Yerleşimlerinde Sosyal Yapının Antik Gernom Analizi Yolu ile İncelenmesi (TÜBİTAK 1001 - Yürütücü Mehmet Somel ODTÜ; Araştırmacı Ö. Dilek Erdal)

•    Key., F.M. …Erdal, Y.S. Alikhan, F. Zhou, Z. Achtman, M., Bos, K. Reinhold, S. Haak, W., Kühnert, D., Herbig, A., and Krause J., 2020. Emergence of human-adapted Salmonella enterica
•    is linked to the Neolithization process. Nature Ecology & Evolution, 4 : March 2020: 324–333.
•    Skourtanioti, E., Erdal, Y.S, Frangipane, M., ..., Stockhammer, P.W., Haak, W., Krause, J. 2020. Genomic History of Neolithic to Bronze Age Anatolia, Northern Levant, and Southern Caucasus. Cell 181, 1158–1175.
•    Kılınç, G.M., Omrak, A., Özer, F., Günther, T., Büyükkarakaya, A.M., Bıçakçı, E., Baird, D., Dönertaş, H.M., Ghalichi, A., Yaka, R., Koptekin, K., Açan, S.C., Parvizi, P., Krzewińska, M., Daskalaki, E., Yüncü, E., Dağtaş, N.D., Fairbairn, A., Pearson, J., Mustafaoğlu, G., Erdal, Y.S., Çakan, Y.G., Togan, T., Somel, M., Stora, J., Jakobsson, M., Götherström, A. 2016. The Demographic Development of the First Farmers in Anatolia. Current Biology 26: 1-8.
•    Donoghue HD, Michael Taylor G, Marcsik A ….. Erdal, Y.S. et al., 2015. A migration-Driven model for the historical spread of leprosy in medieval eastern and central Europe. Infect Genet Evol. 2015 Apr;31:250-6. doi: 10.1016/j.meegid.2015.02.001.
•    Flegontov, P., Altınışık, N. E., Changmai, P., Rohland, N., Mallick, S., Adamski, N., ... & Flegontova, O. (2019). Palaeo-Eskimo genetic ancestry and the peopling of Chukotka and Northamerica. Nature, 570(7760), 236-240.
•    Ancient genomics in Neolithic Central Anatolia and Çatalhöyük (N. Ezgi Altınışık, Füsun Özer, Y. S. Erdal)
•    Ceballos, F. C., Gurun, K., Altinisik, N. E., Gemici, H. C., Karamurat, C., Koptekin, D., Ö.D Erdal; Y.S. Erdal... and Ozer, F.(2020). Human inbreeding has decreased in time through the Holocene. bioRxiv.
•    Yurtman, E., Özer, O., Yüncü, E., Dağtaş, N. D., Koptekin, D., Çakan, Y. G., ... Y.S. Erdal and  Özer, F.,  Vural, K. B. (2020). Archaeogenetic analysis of Neolithic sheep from Anatolia suggests a complex demographic history since domestication. BioRxiv.
•    Variable Kinship Patterns in Neolithic Anatolia Revealed by Ancient Genomes Ancient genomics in Neolithic Central Anatolia and Çatalhöyük. Yaka, R. …N. E. Altınışık, Y.S. Erdal, E. Sürer, F. Özer, Ç. Atakuman, M. Somel

•    Temiz oda
•    Pozitif basınç sistemi
•    Havalandırma