Hububat ve hububat ürünleri teknolojisi alanındaki konular ağırlıklı olarak gıda kimyası alanı ile bütünleştirilerek araştırılmaktadır. Ayrıca glutensiz hububat ürünleri üretimi ve modifiye nişasta üretimi konusunda çalışmalar yapılmaktadır.
Farklı güç ve sürelerde kızılötesi uygulamasının özellikle hububat bileşenleri üzerine etkisi, modifiye nişasta üretiminde kullanımı, kızılötesi uygulamasının sağlık açısından yararlı bileşenlerin ekstraksiyonu üzerine etkisi son yıllardaki araştırma konularının temelini oluşturmaktadır.
• HPLC
• Elektroforez
• 2D Elektroforez
• Kızılötesi cihazı
• Lumisizer
• Mixolab
• Alveo-konsistograf
• Farinograf
• Düşme Sayısı tayin cihazı
• Sedimentasyon cihazı- Gluten Yıkama- Gluten İndeks
• Su banyosu – Terazi – Etüv – pHmetre – İnkübatör
• Su aktivitesi tayin cihazı
• Ekmek şekil verme cihazı
• Fermentasyon kabini
• Değirmen (Farklı amaçlara yönelik birkaç çeşit)
• Fırın
• Kızılötesi Uygulamasının Kinoanın Bazı Bileşenleri Üzerine Etkisi, Prof. Dr. Arzu Başman (Yürütücü), Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Hızlı Destek (Proje No: FHD-2016-8997), Ocak 2016-15 Eylül 2017
• Saponin Ekstraksiyonu için Optimum Koşulların Belirlenmesi, Prof. Dr. Arzu Başman (Yürütücü), Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Bilimsel Başarı Desteği (Proje No: FBB-2016-13127), 12.12.2016-14.07.2017
• Çölyak hastaları için Glisemik İndeksi Düşürülmüş, Kalite Özellikleri ve Besin Değeri İyileştirilmiş Glutensiz Ekmek Üretimi, Doç. Dr. Arzu Başman (Yürütücü), Asli Cihan (Araştırmacı), Hacettepe Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi, Kapsamlı Proje (Proje No: 014 09 602 001-727, 2014-Haziran 2016
• Farklı Tahıl Unlarından Hazırlanan Ekmek Çeşitlerindeki Tahıl Türlerinin Tespiti İçin Yöntem Geliştirilmesi, Prof. Dr. Hamit Köksel, Doç. Dr. Arzu BAŞMAN (Araştırmacı), Doç. Dr. Remziye Yılmaz, TÜBİTAK Projesi, Proje no: TOVAG 112O779, 2013-2015
• İnsan Beslenmesine Uygun Yulaf Çeşitlerinin Geliştirilmesi, Prof. Dr. Dilek Sivri Özay, TÜBİTAK 1003 (No:214O041) 2015-2018.
• Yalcin, S., Basman, A., 2015, Effects of Infrared Treatment on Urease, Trypsin Inhibitor and Lipoxygenase Activities of Soybean Samples, Food Chemistry, 169, 203-210
• Ismailoglu, S.O., Basman, A., 2015, Effects of Infrared Heat-moisture Treatment on Physicochemical Properties of Corn Starch, Starch/Starke, 67, 528-539
• Yalcin, S., Basman, A., 2016, Effects of Infrared Treatment on Tocopherols, Total Phenolics and Antioxidant Activity of Soybean Samples, Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 8, 2, 273-281
• Ismailoglu, S.O., Basman, A., 2016, Physicochemical Properties of Infrared Heat-moisture Treated Wheat Starch, Starch/Starke, 68, 67-75
• Savas, K., Basman, A., 2016, Infrared Drying: A Promising Technique for Bulgur Production, Journal of Cereal Science, 68, 31-37
• Yılmaz, R., Bayraç, C., Başman, A., Köksel, H., 2019, Development of SYBR green-based real time PCR assays for detection and quantification of adulteration in wheat-based composite breads and their in-house validation, Journal of Cereal Science, 85, 91-97
• Olanca B. and Sivri Özay D. Effects of Natural Protease Inhibitors on High Protease Activity Flours, Journal of Cereal Science, 65:290-297, 2016. (DOI: 10.1016/j.jcs.2015.08.007)
• Özülkü G. and D. Sivri-Ozay, Improving The Bread Quality Of Suni-Bug Damaged Wheat Flours By Sourdough Breadmaking And Liquid Rye Sour; Acta Alimentaria, Vol. 49 (2), pp. 170–180 (2020). DOI: 10.1556/066.2020.49.2.6
• Yılmaz, R., Köksel, H., Bayrac, C., Basman, A., Köse, I., 2015, “A Real-Time PCR Method for Detection of Maize, Oats, and Rye Flours Contents in Wheat Flour Based Composite Breads”, p. 63-64, LACC3, Latin American Cereal Conference, March 29- April 1, Brazil
• Yılmaz, R., Köksel, H., Bayraç, C., Başman, A., Engin, I., 2015, “In-house Validation of DNA Extraction Method from Flour Samples and Rye, Maize, and Oat Flour Contents in Wheat Flour Based Composite Breads”, p 51, qPCR & NGS 2015, 7th International qPCR & NGS Symposium Industrial Exhibition and Application Workshops, 23rd-27th March, Germany
• Basman, A., Ismailoglu, S.O., 2015, “Pasting Properties of Infrared Heat-Moisture Treated Wheat and Corn Starch Samples”, CHC-P-124, EuroFoodChem XVIII, October 13-16, Madrid, Spain
• Yalcin, S., Basman, A., 2015, “Effects of Near Infrared Treatment on Electrophoretic Patterns of Soybean Samples”, CHC-P-130, EuroFoodChem XVIII, October 13-16, Madrid Spain
• Bayrac, C., Basman, A., Yılmaz, R., Köksel, H., 2016, A Reliable Assay for the Detection and Quantification of Adulteration in Wheat Flour Based Composite Breads, p 82, 15th International Cereal and Bread Congress, April 18-21, Istanbul, Turkey.
• Basman, A., Ismailoglu, S.Ö., 2016, Thermal Properties of Infrared Heat-Moisture Treated Wheat and Corn Starch Samples, p 194, 15th International Cereal and Bread Congress, April 18-21, Istanbul, Turkey.
• Yalcın, S., Basman, A., 2016, Tocopherol Contents of Near Infrared-Treated Soybean Cultivars, p 303, 15th International Cereal and Bread Congress, April 18-21, Istanbul, Turkey.
• Cihan, A., Basman, A., 2016, Effects of Corn Starch and Water Addition Levels on the Quality Characteristics and Estimated Glycemic Index Values of Gluten-free Rice Bread, p 304, 15th International Cereal and Bread Congress, April 18-21, Istanbul, Turkey.
• Basman, A., Cihan, A., 2017, Some properties of Potato Starch Infrared heat-moisture Treated by One-step or Two-step Modification, EuroFoodChem XIX Conference, Book of Abstracts, P/64, October 4-6, Budapest, Hungary
• Başman, A., 2017, Effects of Infrared Treatment on Sapogenins of Quinoa, 8th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, Book of Abstracts, P/217, November 7-10, 2017, Prague, Czech Republic
• Başman, A., Cihan, A., 2017, Mixolab Thermomechanical Characteristics of Different Gluten-free Bread Formulations with Rice Flour, Corn Starch or Potato Starch, 8th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis, Book of Abstracts, P/438, November 7-10, 2017, Prague, Czech Republic