Kemik Kimyası Laboratuvarı (HUKEK_L)

İnsan ve hayvan kemiğinden kolajeni özütleme laboratuvarıdır. Kemik kolajeninin yapısında bulunan ve beslenme modeline göre farklılaşan karbon, azot ve kükürt gibi elementlerin sabit izotop oranlarının analiz edilmesiyle birlikte eski insan topluluklarının beslenme örüntüleri, geçmiş insan ve hayvan harekeliliği ile hayvancılık pratikleri üzerine bilgiler elde edilmektedir. Böylelikle, insanın geçmiş beslenmesin ve hareketiliğinin zaman içinde ve bölgesel olarak nasıl değiştiği konusunda araştırmacılar tarafından geliştirilen hipotezlerin test edilmesine yönelik doğrudan veriler sağlanmaktadır.

•    Doç. Dr. Kameray Özdemir
•    Prof. Dr Yılmaz Selim Erdal

Kültepe-Kaniş Topluluğunun Biyolojik ve Sosyal Yapısının Multidisipliner Bir Yaklaşımla Analizi (Tübitak 1001 Projesi, Yürütücü: Prof. Dr. Handan Üstündağ, Araştırmacı: Doç. Dr. Kameray Özdemir)

•    Bayarı, S. H., Özdemir, K., Sen, E. H., Araujo-Andrade, C., & Erdal, Y. S. (2020). Application of ATR-FTIR spectroscopy and chemometrics for the discrimination of human bone remains from different archaeological sites in Turkey. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 118311.
•    Irvine, B., & Özdemir, K. (2020). Biogeochemical Approaches to Bioarchaeological Research in Turkey: A Review. Journal of Eastern Mediterranean Archaeology & Heritage Studies, 8(2), 174-199.
•    Irvine, B. Erdal YS. 2020. Analysis of dietary habits in a prehistoric coastal population from İkiztepe, North Turkey, using stable isotopes of Carbon, Nitrogen, and sulphur. Journal of Archaeological Science: Reports, 29 (2020) 102067. www.elsevier.com/locate/jasrep
•    Irvine, B. Erdal YS. Richards M.P. 2019. Dietary habits in the Early Bronze Age (3rd millennium BC) of Anatolia: A multi-isotopic approach. Journal of Archaeological Science: Reports
•    Ithahasi Y.  Erdal YS., Tekin H., Omar L. Miyake Y., Chikaraishi Y., Ohkouchi N., Yoneda M.  2019. Dietary habits in the Early Bronze Age (3rd millennium BC) of Anatolia: A multi-isotopic approach. American Journal of Physical Anthropology,168:676–686.
•    Özdemir, K., Erdal, Y. S., Itahashi, Y., & Irvine, B. (2019). A multi-faceted approach to weaning practices in a prehistoric population from İkiztepe, Samsun, Turkey. Journal of Archaeological Science: Reports, 27, 101982.
•    Özdemir, K. Akyol, A.A. İren, K., Erdal YS.  2018. Koru Tümülüsü İskeletlerinin Osteobiyografilerinin Element Analizi ile İncelenmesi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. dergipark.gov.tr/download/article-file/504146
•    Özdemir, K. (2018). Bizans Dönemi Kovuklukaya Topluluğunun (Boyabat, Sinop) Beslenme Alışkanlıklarının Yeniden Yapılandırılması: Sabit İzotop Oranı Analizlerinin Öncül Sonuçları. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(2), 1155-1175.
•    Özdemir, K. (2018). Arkeolojik Toplumlarda Sütten Kesme Sürecinin Kemik Kolajeninden Elde Edilen Sabit Karbon Ve Azot İzotopları İle İncelenmesi. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(2), 1137-1154.
•    Sevdin, E. E., Akyol, A. A., Büyükkarakaya, A. M., & Özdemir, K. (2018). Farklı Kemikler Farklı Element Birikimleri: Neolitik Dönem Tepecik-Çiftlik İnsan Kemiklerinde Gömü Sonrası Element Birikimleri. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(2), 1553-1582.
•    Özdemir, K., Akyol, A. A., İren, K., & Erdal, Y. S. (2018). Koru Tümülüsü İskeletlerinin Osteobiyografilerinin Element Analizi ile İncelenmesi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 17(3).
•    Özdemir, K., Akyol, A. A., & Büyükkarakaya, A. M. (2017). Dietary Changes across the Neolithic Levels of the Tepecik-Çiftlik Population. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 16(3).
•    Özdemir, K., Akyol, A. A., & Erdal, Y. S. (2015). A case of ancient bladder stones from Oluz Höyük, Amasya, Turkey. International Journal of Osteoarchaeology, 25(6), 827-837.

•    Doç. Dr. Kameray Özdemir
•    Prof. Dr Yılmaz Selim Erdal