Prematüre telarşlı çocukların besin tüketim durumları ve iştah ile ilgili parametrelerin değerlendirmesi (2022)
Demans teşhisi konmuş bireylerde karadut (Morus nigra) tüketiminin bilişsel fonksiyonlara ve antioksidan kapasiteye etkisi (2021)
Tip II diyabetli hastalarda beslenme durumu ile kanda CD36 yağ asit transport düzeyi ve bazı inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi (2021)
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
Beyaz çay ve oolong çayı ile marinasyonunun heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi
Yetişkin çölyak hastalarında glutensiz diyetin beslenme durumuna ve bazı inflamasyon parametrelerine etkisi
Prebiyotik ve probiyotik takviyesinin majör depresyonu olan hastalarda serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör, kinürenin, triptofan ile yarışan dallı zincirli aminoasitler ve bağırsak mikrobiyomu üzerine etkileri (2020)
Ratlarda maternal obezite ve taurin suplementasyonunun gebelik, fetal büyüme ve gelişim üzerine etkileri (2020)
Diyetle alınan bazı heterosiklik aromatik amin türlerinin farelerde aterskleroz, kan lipid profili ve endotel disfonksiyon üzerine etkisi
Kronik böbrek hastalığı oluşturulan ratlarda probiyotik tüketiminib bağırsak kaynaklı üremik toksinler ve hastalığının progresyonuna etkisi
Yağlı Karaciğer Modelinde Soğuk İskeminin AMPK Regülasyonu Üzerine Etkileri (BAP)
Tamamlanan Projeler
Kardiyovasküler Hastalıklara Yeni Bir Bakış: Diyetle Alınan Karsinojenik Heterosiklik Aminlerin Kardiyovasküler Programlama Üzerine Etkileri (TÜBİTAK)
Obez Ve Obez Olmayan Annelerin Matür Anne Sütü Yağ Asidi İçeriği Ve İştah Hormon Düzeylerinin Karşılaştırılması (TÜBİTAK)
Kronik Böbrek Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Prebiyotik Tüketiminin Bağırsak Kaynaklı Üremik Toksinler Ve Hastalığın Progresyonuna Etkisi (TÜBİTAK)
Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
Tip2 Diyabetli Bireylerde Diyetsel Faktörlerin İnflamatuar Belirteçler Ve Serum Adiponektin Düzeyi Üzerine Etkisi (BAP)
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştıırlması (BAP)
Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
Kolorektal Kanserli Hastalarda Serum D Vitamini Düzeyi İle D Vitamini Reseptör Polimorfizmi İlişkisinin Değerlendirilmesi (BAP)
Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
Bariatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Bağırsak Miktobiyotası Ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi (BAP)
Yayınlar
Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
Yalçın, T., Oğuz, S. H., Bayraktar, M., & Rakıcıoğlu, N. (2022). Anthropometric measurements and serum TNF-α, IL-6 and adiponectin in type 2 diabetes. Diabetology International, 13(2), 396-406.
Alkan, Ş. B., Artaç, M., & Rakıcıoğlu, N. (2022). Dietary Antioxidant Capacity and Serum Inflammatory Biomarkers Levels in Cancer Survivors. Nutrition and Cancer, 74(4), 1243-1251.
Toprak, K., Görpelioglu, S., Özsoy, A., Özdemir, S., & Ayaz, A. (2022). Does fetuin-A mediate the association between pro-inflammatory diet and type-2 diabetes mellitus risk?. Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, 39(2), 383-392.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
Guler, T. T., Koc, N., Uzun, A. K., & Fisunoglu, M. (2022). The association of pre-pregnancy BMI on leptin, ghrelin, adiponectin and insulin-like growth factor-1 in breast milk: a case–control study. British Journal of Nutrition, 127(11), 1675-1681.
Çiftçi, S., Yalçın, S. S., & Samur, G. (2021). Comparison of daily bisphenol A intake based on dietary and urinary levels in breastfeeding women. Reproductive Toxicology, 106, 9-17.
Aksan, A., Erdal, I., Yalcin, S. S., Stein, J., & Samur, G. (2021). Osteopontin levels in human milk are related to maternal nutrition and infant health and growth. Nutrients, 13(8), 2670.
Melekoglu, E., Cetinkaya, M. A., Kepekci-Tekkeli, S. E., Kul, O., & Samur, G. (2021). Effects of prebiotic oligofructose-enriched inulin on gut-derived uremic toxins and disease progression in rats with adenine-induced chronic kidney disease. PloS one, 16(10), e0258145.
Kepekci-Tekkeli, Ş. E., Melekoglu, E., Cetinkaya, M. A., Kul, O., & Samur, G. (2021). Effects of prebiotic oligofructose-enriched inulin on gut-derived uremic toxins and disease progression in rats with adenine-induced chronic kidney disease.
Çiftçi, S., Yalçın, S. S., & Samur, G. (2021). Bisphenol A Exposure in Exclusively Breastfed Infants and Lactating Women: An Observational Cross-sectional Study. Journal of clinical research in pediatric endocrinology, 13(4), 375.
Tok, Ö., Kişioğlu, S. V., Ersöz, H. Ö., Kahveci, B., & Göktaş, Z. (2021). Effects of increased physical activity and/or weight loss diet on serum myokine and adipokine levels in overweight adults with impaired glucose metabolism. Journal of Diabetes and its Complications, 35(5), 107892.
Ors, E. D., & Goktas, Z. (2021). Herbal dietary interventions for weight loss among regularly exercising women in Turkey. Nutrition & Food Science.
Ulusoy, H. G., Sanlier, N., & Rakıcıoğlu, N. (2021). Do Rotating Night Shifts Change Nurses’ Nutritional Status? A Cross-Sectional Study. Journal of the American College of Nutrition, 1-9.
Yılmaz, S. K., Eskici, G., Mertoǧlu, C., & Ayaz, A. (2021). Effect of different protein diets on weight loss, inflammatory markers, and cardiometabolic risk factors in obese women. Journal of Research in Medical Sciences: The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences, 26.
Yılmaz, S. K., Mertoğlu, C., & Ayaz, A. (2021). Assessment of relationship between serum Vitamin D levels and metabolic syndrome components in hemodialysis patients. Galician medical journal, 28(1), E202113-E202113.
Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Association between fat taste sensitivity and diet quality in healthy male Turkish adults. Food Science and Technology, 42.
Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Is sonic hedgehog expression in saliva related to taste sensitivity in adults?. Physiology & behavior, 236, 113412.
Isgin-Atici, K., Alsulami, S., Turan-Demirci, B., Surendran, S., Sendur, S. N., Lay, I., ... & Buyuktuncer, Z. (2021). FTO gene–lifestyle interactions on serum adiponectin concentrations and central obesity in a Turkish population. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 72(3), 375-385.
Öztürk, E., Yıldırım, S., & Akyol, A. (2021). Determination of aluminum concentrations of parenteral nutrition solutions by HPLC. European Journal of Clinical Nutrition, 75(3), 567-569.
Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.
Bağlantılar
Hakkında
Araştırma Olanakları
Santrifüj
-80C dondurucu
-20C dondurucu
Kül fırını
Etüv
Homojenizatör
Su banyosu
Bomba kalorimetre
Yakma ünitesi
Hot plate
Sonikatör
Isıtıcılı manyetik karıştırıcı
Çalkalayıcı
Azot tankı
Yangına dayanıklı kimyasal saklama dolabı
Genel kimyasal saklama dolabı
Araştırmacılar
Prof. Dr. Zehra Büyüktuncer Demirel
Prof. Dr. Aslı Akyol Mutlu
Prof. Dr. Zeynep Göktaş
Prof. Dr. F. Gülhan Samur
Prof. Dr. Aylin Ayaz
Prof. Dr. Mevlüde Kızıl
Prof. Dr. Neslişah Rakıcıoğlu
Prof. Dr. Hülya Gökmen Özel
Prof. Dr. Derya Dikmen
Doç. Dr. Pelin Bilgiç
Doç. Dr. Mehmet Fisunoğlu
Doç. Dr. Merve Tengilimoğlu Metin
Doç. Dr. Nesli Ersoy
Dr. Öğr. Üyesi Aylin Açıkgöz Pınar
Dr. Öğr. Üyesi Funda Tamer
Dr. Öğr. Üyesi Arzu Kabasakal Çetin
Dr. Öğr. Üyesi Fatma Ilgaz
Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Özdemir
Dr. Öğr. Üyesi Damla Gümüş
Öğr. Gör. Dr. İnci Türkoğlu
Arş. Gör. Dr. Cansu Çetin Karakaş
Arş. Gör. Dr. Damla Dedebayraktar
Devam Eden Projeler
Prematüre telarşlı çocukların besin tüketim durumları ve iştah ile ilgili parametrelerin değerlendirmesi (2022)
Demans teşhisi konmuş bireylerde karadut (Morus nigra) tüketiminin bilişsel fonksiyonlara ve antioksidan kapasiteye etkisi (2021)
Tip II diyabetli hastalarda beslenme durumu ile kanda CD36 yağ asit transport düzeyi ve bazı inflamasyon belirteçleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi (2021)
Doğal Antioksidan İçeren Propolis ve Yaban Mersini Ekstrelerinin Heterosiklik Aromatik Amin Oluşumu Üzerine Etkileri (BAP)
Beyaz çay ve oolong çayı ile marinasyonunun heterosiklik aromatik aminlerin oluşumu üzerine etkisinin incelenmesi
Yetişkin çölyak hastalarında glutensiz diyetin beslenme durumuna ve bazı inflamasyon parametrelerine etkisi
Prebiyotik ve probiyotik takviyesinin majör depresyonu olan hastalarda serum beyin kaynaklı nörotrofik faktör, kinürenin, triptofan ile yarışan dallı zincirli aminoasitler ve bağırsak mikrobiyomu üzerine etkileri (2020)
Ratlarda maternal obezite ve taurin suplementasyonunun gebelik, fetal büyüme ve gelişim üzerine etkileri (2020)
Diyetle alınan bazı heterosiklik aromatik amin türlerinin farelerde aterskleroz, kan lipid profili ve endotel disfonksiyon üzerine etkisi
Kronik böbrek hastalığı oluşturulan ratlarda probiyotik tüketiminib bağırsak kaynaklı üremik toksinler ve hastalığının progresyonuna etkisi
Yağlı Karaciğer Modelinde Soğuk İskeminin AMPK Regülasyonu Üzerine Etkileri (BAP)
Tamamlanan Projeler
Kardiyovasküler Hastalıklara Yeni Bir Bakış: Diyetle Alınan Karsinojenik Heterosiklik Aminlerin Kardiyovasküler Programlama Üzerine Etkileri (TÜBİTAK)
Obez Ve Obez Olmayan Annelerin Matür Anne Sütü Yağ Asidi İçeriği Ve İştah Hormon Düzeylerinin Karşılaştırılması (TÜBİTAK)
Kronik Böbrek Hastalığı Oluşturulan Ratlarda Prebiyotik Tüketiminin Bağırsak Kaynaklı Üremik Toksinler Ve Hastalığın Progresyonuna Etkisi (TÜBİTAK)
Farelerde Diyet Karbonhidrat Ve Yağının Karaciğerde İnflamasyon Ve Lipogenez Üzerine Olası Etkileri (TÜBİTAK)
Tip2 Diyabetli Bireylerde Diyetsel Faktörlerin İnflamatuar Belirteçler Ve Serum Adiponektin Düzeyi Üzerine Etkisi (BAP)
Sıçanlarda Kafeterya Diyeti Ve Yüksek Yağlı Diyetin Obezite İle İlişkili Bazı Biyokimyasal Parametreler Üzerine Etkilerinin Karşılaştıırlması (BAP)
Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü'nde Laboratuvar Güvenliğinin Sağlanması (BAP)
Kolorektal Kanserli Hastalarda Serum D Vitamini Düzeyi İle D Vitamini Reseptör Polimorfizmi İlişkisinin Değerlendirilmesi (BAP)
Gebelik Ve Laktasyon Dönemlerinde Düşük Kaliteli Protein Diyetiyle Beslenen Ratlarda Plazma Biyokimyasal Parametrelerinin İncelenmesi (BAP)
Bariatrik Cerrahi Geçiren Hastalarda Bağırsak Miktobiyotası Ve Metabolik Parametreler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi (BAP)
Yayınlar
Macit, A., & Kizil, M. (2022). Effect of olive leaf extract marination on heterocyclic aromatic amine formation in pan‐fried salmon. Journal of the Science of Food and Agriculture, 102(9), 3908-3915.
Gumus, D., & Kizil, M. (2022). Comparison of the reducing effects of blueberry and propolis extracts on heterocyclic aromatic amines formation in pan fried beef. Meat Science, 186, 108746.
Yalçın, T., Oğuz, S. H., Bayraktar, M., & Rakıcıoğlu, N. (2022). Anthropometric measurements and serum TNF-α, IL-6 and adiponectin in type 2 diabetes. Diabetology International, 13(2), 396-406.
Alkan, Ş. B., Artaç, M., & Rakıcıoğlu, N. (2022). Dietary Antioxidant Capacity and Serum Inflammatory Biomarkers Levels in Cancer Survivors. Nutrition and Cancer, 74(4), 1243-1251.
Toprak, K., Görpelioglu, S., Özsoy, A., Özdemir, S., & Ayaz, A. (2022). Does fetuin-A mediate the association between pro-inflammatory diet and type-2 diabetes mellitus risk?. Nutrición hospitalaria: Organo oficial de la Sociedad española de nutrición parenteral y enteral, 39(2), 383-392.
Bellikci-Koyu, E., Sarer-Yurekli, B. P., Karagozlu, C., Aydin-Kose, F., Ozgen, A. G., & Buyuktuncer, Z. (2022). Probiotic kefir consumption improves serum apolipoprotein A1 levels in metabolic syndrome patients: a randomized controlled clinical trial. Nutrition Research, 102, 59-70.
Isgin-Atici, K., Alathari, B. E., Turan-Demirci, B., Sendur, S. N., Lay, I., Ellahi, B., ... & Vimaleswaran, K. S. (2022). Interaction between dietary fat intake and metabolic genetic risk score on 25-hydroxyvitamin D concentrations in a Turkish adult population. Nutrients, 14(2), 382.
Guler, T. T., Koc, N., Uzun, A. K., & Fisunoglu, M. (2022). The association of pre-pregnancy BMI on leptin, ghrelin, adiponectin and insulin-like growth factor-1 in breast milk: a case–control study. British Journal of Nutrition, 127(11), 1675-1681.
Çiftçi, S., Yalçın, S. S., & Samur, G. (2021). Comparison of daily bisphenol A intake based on dietary and urinary levels in breastfeeding women. Reproductive Toxicology, 106, 9-17.
Aksan, A., Erdal, I., Yalcin, S. S., Stein, J., & Samur, G. (2021). Osteopontin levels in human milk are related to maternal nutrition and infant health and growth. Nutrients, 13(8), 2670.
Melekoglu, E., Cetinkaya, M. A., Kepekci-Tekkeli, S. E., Kul, O., & Samur, G. (2021). Effects of prebiotic oligofructose-enriched inulin on gut-derived uremic toxins and disease progression in rats with adenine-induced chronic kidney disease. PloS one, 16(10), e0258145.
Kepekci-Tekkeli, Ş. E., Melekoglu, E., Cetinkaya, M. A., Kul, O., & Samur, G. (2021). Effects of prebiotic oligofructose-enriched inulin on gut-derived uremic toxins and disease progression in rats with adenine-induced chronic kidney disease.
Çiftçi, S., Yalçın, S. S., & Samur, G. (2021). Bisphenol A Exposure in Exclusively Breastfed Infants and Lactating Women: An Observational Cross-sectional Study. Journal of clinical research in pediatric endocrinology, 13(4), 375.
Tok, Ö., Kişioğlu, S. V., Ersöz, H. Ö., Kahveci, B., & Göktaş, Z. (2021). Effects of increased physical activity and/or weight loss diet on serum myokine and adipokine levels in overweight adults with impaired glucose metabolism. Journal of Diabetes and its Complications, 35(5), 107892.
Ors, E. D., & Goktas, Z. (2021). Herbal dietary interventions for weight loss among regularly exercising women in Turkey. Nutrition & Food Science.
Ulusoy, H. G., Sanlier, N., & Rakıcıoğlu, N. (2021). Do Rotating Night Shifts Change Nurses’ Nutritional Status? A Cross-Sectional Study. Journal of the American College of Nutrition, 1-9.
Yılmaz, S. K., Eskici, G., Mertoǧlu, C., & Ayaz, A. (2021). Effect of different protein diets on weight loss, inflammatory markers, and cardiometabolic risk factors in obese women. Journal of Research in Medical Sciences: The Official Journal of Isfahan University of Medical Sciences, 26.
Yılmaz, S. K., Mertoğlu, C., & Ayaz, A. (2021). Assessment of relationship between serum Vitamin D levels and metabolic syndrome components in hemodialysis patients. Galician medical journal, 28(1), E202113-E202113.
Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Association between fat taste sensitivity and diet quality in healthy male Turkish adults. Food Science and Technology, 42.
Ozturk, E. E., & Dikmen, D. (2021). Is sonic hedgehog expression in saliva related to taste sensitivity in adults?. Physiology & behavior, 236, 113412.
Isgin-Atici, K., Alsulami, S., Turan-Demirci, B., Surendran, S., Sendur, S. N., Lay, I., ... & Buyuktuncer, Z. (2021). FTO gene–lifestyle interactions on serum adiponectin concentrations and central obesity in a Turkish population. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 72(3), 375-385.
Öztürk, E., Yıldırım, S., & Akyol, A. (2021). Determination of aluminum concentrations of parenteral nutrition solutions by HPLC. European Journal of Clinical Nutrition, 75(3), 567-569.
Çetin, A. K., Tuğ, T. A., Güleç, A., & Akyol, A. (2021). Effects of maternal taurine supplementation on maternal dietary intake, plasma metabolites and fetal growth and development in cafeteria diet fed rats. PeerJ, 9, e11547.